Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Matovič: Počas môjho pôsobenia na rezorte dosiahla SR najnižší deficit

Na snímke poslanec NRSR Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR - Martin Baumann

Deficit verejnej správy dosiahol v minulom roku úroveň 2 % HDP, čo znamená zlepšenie oproti cieľu schváleného rozpočtu vo výške 4,9 % HDP, zároveň aj voči doterajším odhadom RRZ.

Bratislava 20. apríla (TASR) – Počas pôsobenia lídra OĽANO Igora Matoviča ako šéfa na ministerstve financií (MF) dosiahla SR najnižší štrukturálny deficit v histórii. V reakcii na aktuálne zverejnené údaje o hospodárení štátu za minulý rok o tom informoval Matovič.

Pripomenul, že to potvrdila aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Deficit bol podľa Matoviča nižší o 60 %, ako bol plán v zákone o štátnom rozpočte. "Výsledok je lepší, ako predpokladali Národná banka Slovenska, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť a aj samotné ministerstvo financií," povedal Matovič s tým, že je na to hrdý.

Deficit verejnej správy dosiahol v minulom roku úroveň 2 % HDP, čo znamená zlepšenie oproti cieľu schváleného rozpočtu vo výške 4,9 % HDP, zároveň aj voči doterajším odhadom RRZ. Pozitívna odchýlka oproti rozpočtovým cieľom na úrovni 2,9 % HDP je najvyššia od roku 2005.

Voči rozpočtovaným číslam boli najväčšími zmenami vyššie príjmy, vrátane nedaňových príjmov, nižšie investície v obrane a vyššie výdavky v samosprávach, priblížila RRZ. Za nízkym deficitom boli aj vyššie daňovo-odvodové príjmy pre nečakane vysokú infláciu. Ďalším faktorom bola konzervatívna protiinflačná výdavková politika realizovaná v roku 2022.