Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Maurer:Švajčiarsko nezvýši dane, aby kompenzovalo straty z koronakrízy

Na snímke švajčiarsky minister financií Ueli Maurer, archívna foto. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že Švajčiarsko zaznamená tento rok rozpočtový deficit, čo v minulých rokoch nebývalo zvykom.

Bern 4. novembra (TASR) - Švajčiarsko nepristúpi na budúci rok k zvyšovaniu daní, aby tak vykompenzovalo výdavky spojené s opatreniami na podporu ekonomiky poškodenej pandémiou nového koronavírusu. Povedal to v stredu švajčiarsky minister financií Ueli Maurer. Vláda bude namiesto toho pokračovať v prísnej kontrole výdavkov.

"Zvýšenie daní by nebol správny krok. Potrebujeme mať priestor na nadýchnutie sa," povedal Maurer na tlačovej konferencii. Ako dodal, vláda skôr musí naďalej dodržiavať prísnu disciplínu, čo sa týka výdavkov.

Očakáva sa, že Švajčiarsko zaznamená tento rok rozpočtový deficit, čo v minulých rokoch nebývalo zvykom. V tomto roku však Švajčiarsko podobne ako ďalšie európske ekonomiky zasiahla pandémia nového koronavírusu, ktorá znížila daňové príjmy a, naopak, prudko zvýšila výdavky štátu. Maurer dodal, že krajina čelí najhlbšej ekonomickej kríze za posledných 50 rokov, ktorej súčasťou bude aj rast nezamestnanosti.

"Najväčším problémom je, že nevieme, ako sa vyvinie situácia v ďalších mesiacoch a rokoch," povedal Maurer s tým, že celé budúce desaťročie bude pod vplyvom pandémie.