Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Mazda odchádza z ruského spoločného podniku pre vojnu na Ukrajine

Vyše 22 značiek automobilov sa predstavuje na tohtoročnom autosalóne, ktorý môže navštíviť odborná a lajická verejnosť od 8. do 11. októbra 2015 na výstavisku Agrokomplex v Nitre. Na snímke Mazda 6. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Mazda prestala dodávať diely do Ruska v marci a nasledujúci mesiac ukončila prevádzku v krajine pre situáciu na Ukrajine.

Tokio 10. novembra (TASR) - Japonská automobilka Mazda vo štvrtok oznámila, že odchádza zo spoločného podniku s firmou Sollers v Rusku pre vojnu na Ukrajine, keďže začiatkom tohto roka ukončila svoje aktivity v krajine. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Mazda prestala dodávať diely do Ruska v marci a nasledujúci mesiac ukončila prevádzku v krajine pre situáciu na Ukrajine, uvádza sa vo vyhlásení.

Spoločnosť tiež informoval, že minulý mesiac podpísala dohodu o prevode všetkých svojich majetkových podielov na ruského partnera v spoločnom podniku.

"Hoci Mazda pokračuje v diskusiách so Sollersom, nevidí žiadnu cestu k opätovnému štartu podnikania v Rusku," pokračuje vyhlásenie.

Mazda je tak ďalšou z japonských firiem, ktoré odišli z Ruska po tom, ako výrobca pneumatík Bridgestone minulý mesiac oznámil, že hľadá lokálneho kupca pre svoje podniky. Najväčšia japonská automobilka Toyota v septembri oznámila svoje rozhodnutie ukončiť výrobu v Rusku s odvolaním sa na problémy v dodávateľskom reťazci.