Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

McDonald's zaznamenal nárast tržieb aj zisku v 1. štvrťroku

Ilustračné foto. Foto: Ľubomír Deák

Čistý zisk McDonald’s za prvé tri mesiace 2024 vzrástol o 7 % na 1,92 miliardy USD (1,79 miliardy eur).

Chicago 30. apríla (TASR) - Americká sieť rýchleho občerstvenia McDonald's v utorok oznámila nárast tržieb aj zisku za 1. štvrťrok 2024, jej výsledky však zaostali za odhadmi Wall Street. Prispel k tomu bojkot vo viacerých moslimských krajinách. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters.

Zákazníci na Blízkom východe a na väčšinových moslimských trhoch, ako je Indonézia a Malajzia, už mesiace bojkotujú McDonald’s pre jeho podporu Izraelu. Bojkoty sa začali vlani v októbri po tom, čo miestny izraelský franšízant McDonald’s oznámil, že poskytuje bezplatné jedlo izraelským jednotkám zapojeným do vojny v Gaze.

Čistý zisk McDonald’s za prvé tri mesiace 2024 vzrástol o 7 % na 1,92 miliardy USD (1,79 miliardy eur). Upravený zisk bez jednorazových položiek a po prepočítaní na akciu sa zvýšil o 9 % na 2,66 USD. Analytici však očakávali, že dosiahne 2,72 USD/akcia.

Prevádzkový zisk v 1. štvrťroku stúpol o 8 % na 2,7 miliardy USD. Tržby McDonald's vzrástli v období od januára do marca o 5 % na 6,17 miliardy USD.

Spoločnosť za uplynulý rok zvýšila ceny zhruba o stredne veľké až vyššie jednociferné percento v reakcii na rast nákladov na vstupné suroviny. Jej porovnateľné tržby na medzinárodných trhoch v prevádzkach otvorených viac ako rok v sledovanom období klesli o 0,2 %.

Začiatkom marca finančný riaditeľ McDonald's Ian Borden varoval pred postupným poklesom zahraničných tržieb v 1. štvrťroku pod tlakom konfliktu na Blízkom východe a stagnujúcej čínskej ekonomiky, ktorá je druhým najväčším trhom spoločnosti po Spojených štátoch.

(1 EUR = 1,072 USD)