Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Gastru a cestovnému ruchu má pomôcť balík v objeme 257 miliónov eur

Na archívnej snímke z 3. januára 2022 čašníčka v reštaurácii Hotela Bankov v Košiciach. Foto: TASR - Milan Kapusta

Rezort dopravy pripomenul, že podnikatelia majú k dispozícii aj "veľkú schému" štátnej pomoci. Limit na žiadateľa je milión eur, pričom oprávnené obdobie je od 1. apríla 2020 do 31. mája 2021.

Bratislava 25. januára (TASR) – Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR vychádzalo pri stanovení 10 % z poklesu tržieb pre schému pomoci cestovnému ruchu z reálnych možností alokovaných peňazí na tento účel. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie rezortu dopravy v reakcii na Alianciu slovenskej gastronómie (ASG), ktorá žiadala o zvýšenie podpory.

Rezort dopravy zdôraznil, že aktívne komunikuje s organizáciami cestovného ruchu a gastra. Ministerstvo priblížilo, že pre sektor cestovného ruchu a gastra pripravilo balík pomoci v objeme 257 miliónov eur, pričom podnikatelia môžu stále žiadať o pomoc, a to spätne od začiatku pandémie. K dispozícii je schéma pomoci "de minimis", kde je limit na žiadateľa 200.000 eur. Oprávnené obdobie v schéme "de minimis" je 1. apríl 2020 až 31. máj 2021 a 1. september 2021 až 30. november 2021.

Zároveň MDV pripomenulo, že podnikatelia majú k dispozícii aj "veľkú schému" štátnej pomoci. Limit na žiadateľa je milión eur, pričom oprávnené obdobie je od 1. apríla 2020 do 31. mája 2021.

V prípade ďalšej požiadavky ASG na zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na gastroslužby rezort dopravy uviedol, že to podporuje. Považuje to totiž za systémové opatrenie. Poukázal však na to, že takáto zmena je v gescii ministerstva financií.

MDV zároveň apelovalo na prevádzky, aby kontrolovali dodržiavanie protipandemických opatrení. "Máme indície, že nie vo všetkých prevádzkach sú platné opatrenia dodržiavané," skonštatoval rezort dopravy.

ASG kritizuje pomocné schémy pre gastrosektor. Tvrdí, že sú "deravé" a novovzniknuté prevádzky nimi prepadávajú. Okrem predloženia univerzálneho odškodňovacieho zákona sektor naďalej trvá aj na zvýšení podpory pre cestovný ruch z aktuálnych 10 % na 20 % z poklesu tržieb a na zavedení 10 % sadzby DPH pre gastroslužby.