Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Rezort dopravy nevidí dôvod opakovať výber šéfa regulačného úradu

Na archívnej snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal. Foto: TASR Dano Veselský

Uviedol to komunikačný odbor ministerstva v reakcii na výzvu a otvorený list zo strany lokálnych operátorov, ktorí žiadajú o transparentnejší a otvorenejší výberový proces.

Bratislava 14. júla (TASR) - Rezort dopravy a výstavby nevidí dôvod na opakovanie výberového konania na post šéfa Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor ministerstva v reakcii na výzvu a otvorený list zo strany lokálnych operátorov, ktorí žiadajú o transparentnejší a otvorenejší výberový proces.

"Zákon umožňuje ministrovi dopravy predložiť na vládu meno kandidáta na nového predsedu úradu priamo. Minister dopravy a výstavby to však neurobil, nad rámec zákona sa na Ministerstve dopravy a výstavby (MDV) SR zrealizoval transparentný výberový proces s jasnými pravidlami pre každého uchádzača, ktorý o tento post prejaví záujem," vysvetlil rezort dopravy a výstavby.

Ako dodal komunikačný odbor, všetci účastníci vopred vedeli, aké sú podmienky, že ide o dvojkolovú súťaž, skladajúcu sa z písomného testu a ústneho vypočutia. Podmienky boli pre všetkých uchádzačov nastavené rovnako. "O otvorenom a transparentnom procese výberu kandidáta svedčí aj fakt, že ako pozorovatelia pri ústnej časti sa ho zúčastnili aj zástupcovia médií," dodal rezort.

Lokálni operátori v utorok na tlačovom brífingu informovali o tom, že vládnemu kabinetu Igora Matoviča (OĽaNO) poslali písomný list, v ktorom žiadajú ministrov, aby neschválili kandidáta na šéfa regulačného úradu, ktorého má opakovane nominovať minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina) tento týždeň. Minulý týždeň totiž materiál vládna garnitúra odložila. Žiadajú transparentnejší a otvorenejší proces. Obávajú sa totiž, že ak by vláda dosadila na tento post jedného z dvoch kandidátov, ktorí uspeli v procese výberového konania - pričom obaja z nich boli manažérmi najväčších telekomunikačných podnikov - tí by hájili individuálne záujmy a na úrade by tak aj naďalej prevládal lobing.