Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rezort dopravy odpustí ukrajinským autám diaľničnú známku

Na snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (Sme rodina), foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Národná diaľničná spoločnosť by mala zároveň odpustiť mýtne poplatky všetkým humanitárnym konvojom, čiže nákladným autám nad 3,5 tony, ktoré prevážajú humanitárny tovar.

Bratislava 2. marca (TASR) - Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR plánuje odpustiť ukrajinským autám diaľničnú známku a humanitárnym konvojom mýto. Informoval o tom minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) na sociálnej sieti.

Všetky autá do 3,5 tony registrované na Ukrajine by mali mať na slovenských diaľniciach odpustenú povinnosť mať diaľničnú známku. Týka sa to aj áut prevážajúcich humanitárne tovary. "Vodičom takýchto vozidiel nebude hroziť pokuta, a to počas obdobia trvajúceho mimoriadneho stavu," priblížil Doležal.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) by mala zároveň odpustiť mýtne poplatky všetkým humanitárnym konvojom, čiže nákladným autám nad 3,5 tony, ktoré prevážajú humanitárny tovar.

Obe novely zákonov, ktoré súvisia so situáciou na Ukrajine, budú podľa Doležala pravdepodobne súčasťou tzv. lex Ukrajina v skrátenom konaní, ktoré by predbežne mali ísť na rokovanie vlády SR v piatok (4. 3.) a následne predložené do parlamentu.u