Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rok na rezorte dopravy a výstavby priniesol viaceré míľniky

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Drozd

Tento rok podľa rezortu dopravy odštartovali dosiaľ najväčšie opravy ciest I. triedy, projekt sa bude realizovať nasledujúce štyri roky na celom území Slovenska.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Štátny tajomník Jaroslav Kmeť, ktorý sa na Ministerstve dopravy a výstavby (MDV) SR venuje železničnej a cestnej doprave i poštovým službám, nastúpil na rezort pred rokom, 2. apríla. Za rok ministerstvo predstavilo v týchto oblastiach viaceré míľniky – najväčšiu opravu ciest I. triedy, obnovu vozňového parku aj reformu Slovenskej pošty. TASR o tom v piatok informoval hovorca MDV SR Ivan Rudolf.

Tento rok podľa rezortu dopravy odštartovali dosiaľ najväčšie opravy ciest I. triedy, projekt sa bude realizovať nasledujúce štyri roky na celom území Slovenska. Tento rok sú naplánované veľkoplošné opravy ciest za približne 50 miliónov eur, pričom najväčšie opravy sa uskutočnia v Banskobystrickom kraji v rozsahu takmer 50 kilometrov ciest prvej triedy.

Zmeny by občania mali pocítiť aj v oblasti železničnej dopravy. Na slovenské koľaje pribudnú elektrické jednotky v Žiline, dieselmotorové jednotky vo Zvolene, ozubnicové elektrické vozidlá v Tatrách aj osobné vozne na diaľkovú dopravu. "Nové moderné vozne sú veľkým lákadlom, darmo však budeme mať pekné vlaky, keď na niektorých úsekoch pôjdu minimálnou rýchlosťou. Na železnici sa rokmi vytvoril investičný dlh, odložená údržba viac nepočká. Železnice sú našou prioritou, ale najskôr musíme investovať do ich modernizácie a opráv, aby boli dôvodom, prečo nechať auto doma a radšej ísť vlakom," myslí si štátny tajomník.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Ladislav Vallach

Slovensko v tomto roku čakajú aj investície do obnovy železničných tratí. Medzi top projekty železničnej infraštruktúry pre rok 2021 patrí rekonštrukcia železničnej trate z Bratislavy po hranicu s Českou republikou. Ministerstvo dopravy a výstavby pokračuje aj v začatej rekonštrukcii uzla Žilina, súčasťou tejto modernizácie je aj zvýšenie traťovej rýchlosti do 160 kilometrov za hodinu. Rezort plánuje aj odovzdanie zmodernizovaného úseku Štrba - Štrbské Pleso, dokončenie tunela Milochov a spojazdnenie celého úseku trate Púchov - Považská Bystrica.

V pláne obnovy ministerstvo vyčlenilo čiastku 100 miliónov eur na podporu cyklodopravy. "Na ministerstve sme bojovali za to, aby v pláne fondu obnovy boli na cyklistiku vyčlenené potrebné financie. Chcel by som vyzvať samosprávy, aby už teraz pripravovali kvalitné cykloprojekty, ktoré budú financované práve z týchto zdrojov," uviedol štátny tajomník.

Ministerstvo dopravy a výstavby tento rok spustilo aj transformáciu Slovenskej pošty, ktorej cieľom sú kvalitnejšie a modernejšie služby pre občanov. "Reštrukturalizácia Slovenskej pošty bude prebiehať vo viacerých etapách a odhadujeme, že už počiatočná fáza prinesie tento rok stabilizáciu hospodárskeho výsledku. Proces bude ukončený v roku 2023," uzavrel Kmeť.