Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Medovina z Dolnej Krupej bodovala v svetovej súťaži

Na archívnej snímke fľaše s medovinou. Foto: TASR - Branislav Račko

Uspela na 48. ročníku prestížnej včelárskej súťaže Apimondia začiatkom septembra v juhoamerickom Santiago de Chile.

Dolná Krupá 3. októbra (TASR) - Titul najlepšej medoviny na svete získala medovina Barrique medovinárstva Apimed z Dolnej Krupej pri Trnave. Uspela na 48. ročníku prestížnej včelárskej súťaže Apimondia začiatkom septembra v juhoamerickom Santiago de Chile. Informoval o tom majiteľ medovinárstva Peter Kudláč.

Titul si slovenská medovina ponechá dva roky do konania ďalšieho ročníka kongresu včelárskych odborníkov. Pre medovinárstvo nejde o prvé ocenenie, jeho produkty pravidelne oceňujú na prestížnych svetových súťažiach. Bariková medovina získala rovnaký titul aj v roku 2015 v Južnej Kórei.

Kongres Apimondia sa koná ako bienále vždy v inej svetovej metropole, jeho súčasťou je svetová súťaž medu a medoviny. Slovenské medovinárstvo bodovalo v konkurencii včelárskych veľmocí ako USA, Čína či Argentína. "Uspieť v takej svetovej konkurencii odborníkov, ktorí sa venujú tomuto jedinečnému prírodnému remeslu, vnímame ako niečo unikátne. Naša medovina je originálna svojou zlatistou farbou, v barikovom sude dozrieva rok," uviedol Kudláč.