Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Medzikvartálny rast gréckej ekonomiky sa v 1. štvrťroku zrýchlil

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Aj zahraničný dopyt v období január-marec pozitívne prispel k HDP, keďže vývoz sa zvýšil o 4 %, zatiaľ čo dovoz vzrástol o 2 %.

Atény 4. júna (TASR) - Medzikvartálne tempo rastu gréckej ekonomiky sa v prvých troch mesiacoch 2021 zrýchlilo. V medziročnom porovnaní však jej výkon opäť klesol, ale oveľa menej, ako v predchádzajúcom štvrťroku. Informoval o tom v piatok grécky štatistický úrad.

Podľa najnovších údajov sa hrubý domáci produkt (HDP) Grécka za tri mesiace do konca marca zvýšil o 4,4 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, keď po revízii medzikvartálne vzrástol o 3,4 %.

Štatistiky ukázali tiež, že tvorba hrubého fixného kapitálu v období január-marec 2021 stúpla o 3 % po náraste 1,8 % vo 4. štvrťroku.

Aj zahraničný dopyt v období január-marec pozitívne prispel k HDP, keďže vývoz sa zvýšil o 4 %, zatiaľ čo dovoz vzrástol o 2 %.

Spotreba domácností však klesla, aj keď miernejším tempom, a to o 1,2 % po znížení o 2,3 % v predchádzajúcom štvrťroku. A tempo rastu vládnych výdavkov sa spomalilo na 0,8 % z 1,9 %.

V medziročnom porovnaní sa HDP Grécka v prvých troch mesiacoch 2021 znížil o 2,3 %, čo bol oveľa lepší výsledok, ako jeho pád 6,9 % v predchádzajúcom trojmesačnom období.