Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Slovensko splnilo svoje záväzky v rámci Kapitalizačného programu

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Od obnovenia činnosti MIB v roku 2012 je Slovensko jedným z najaktívnejších členských štátov tejto banky.

Bratislava 3. januára (TASR) - Slovenská republika prispela k zvýšeniu splateného kapitálu Medzinárodnej investičnej banky (MIB) sumou 4,43 milióna eur, čím splnila svoje záväzky na bežný rok v rámci Kapitalizačného programu na roky 2020 až 2022. V dôsledku tejto transakcie dosiahol splatený kapitál banky 424,87 milióna eur.

Od obnovenia činnosti MIB v roku 2012 je Slovensko jedným z najaktívnejších členských štátov tejto banky. Od roku 2012 presiahli celkové investície banky v tejto krajine 200 miliónov eur a zahŕňajú projekty v kľúčových odvetviach, ako sú energetika, zdravotníctvo a automobilový priemysel. Podiel Slovenska na úverovom a dokumentárnom portfóliu MIB predstavuje v súčasnosti 10 %.

"Ďalšie zvýšenie splateného kapitálu MIB je jasným dôkazom dôležitosti našej práce pre členské štáty, ich dôvery a viery v náš ďalší ambiciózny rozvoj. Slovenská republika, náš zakladajúci členský štát, už dlhé roky aktívne poskytuje praktickú podporu našej inštitúcii a my sme vďační vláde SR za jej vysoké hodnotenie nášho úsilia," poznamenal predseda správnej rady MIB Nikolaj Kosov.