Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Medzinárodná organizácia práce OSN prerušila spoluprácu s Ruskom

Generálny riaditeľ Medzinárodnej organizácie práce (ILO) Guy Ryder. Foto: TASR/AP

Rezolúciu predložila v riadiacom orgáne ILO Kanada, ktorá uviedla, že bola prijatá 42 hlasmi za, dva boli proti a osem sa zdržalo.

Ženeva 23. marca (TASR) - Medzinárodná organizácia práce (ILO) stredu oznámila, že prerušuje všetku technickú spoluprácu s Ruskom, kým nezastaví vojnu na Ukrajine. To Moskvu ešte viac izoluje na svetovej scéne. Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry AFP.

ILO, špecializovaná agentúra OSN, sa rozhodla dočasne pozastaviť technickú spoluprácu alebo pomoc Ruskej federácii s výnimkou humanitárnej pomoci, kým nebude schválené prímerie (na Ukrajine) a nerealizuje sa mierové riešenie, uviedla a dodala, že Rusko je suspendované aj z určitých stretnutí a konferencií.

Rezolúciu predložila v riadiacom orgáne ILO Kanada, ktorá uviedla, že bola prijatá 42 hlasmi za, dva boli proti a osem sa zdržalo.

"Pokračujúca agresia zo strany Ruskej federácie s pomocou bieloruskej vlády proti Ukrajine je v hrubom rozpore s cieľmi a účelmi organizácie a s princípmi, ktorými sa riadi členstvo v ILO," uvádza sa v uznesení.

Agentúra vyzvala tiež Moskvu, aby "okamžite a bezpodmienečne zastavila svoju agresiu, stiahla svoje jednotky z Ukrajiny, ukončila utrpenie, ktoré spôsobuje obyvateľom Ukrajiny, a aby sa zdržala akejkoľvek ďalšej nezákonnej hrozby alebo použitia sily proti ktorémukoľvek členskému štátu“.

Britský veľvyslanec Simon Manley povedal, že ide o "ďalšie rozhodujúce hlasovanie v Ženeve proti agresii ruského prezidenta Vladimira Putina". "Izolácia sa zintenzívňuje. Je čas ukončiť túto barbarskú agresiu, ktorá je v rozpore so všetkými hodnotami ILO," vyhlásil.

ILO, založená v roku 1919, je najstaršou špecializovanou agentúrou Organizácie Spojených národov, ktorá má 187 členov. Sídli v Ženeve a jej cieľom je presadzovanie práv zamestnancov, podpora dobrých pracovných príležitostí, zlepšovanie sociálnej ochrany a posilňovanie dialógu o otázkach súvisiacich s prácou.