Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Medzinárodné organizácie pri pomoci odídencom ušetrili SR 11 mil. eur

Na snímke priestory stanu na dočasné ubytovanie vo veľkokapacitnom krízovom centre pre utečencov z Ukrajiny v Michalovciach Foto: TASR Roman Hanc

Odídenci z Ukrajiny majú nárok na pomoc v hmotnej núdzi v rovnakom rozsahu a za rovnakých podmienok ako občania SR.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Štát ušetril vďaka medzinárodným organizáciám pri pomoci odídencom z Ukrajiny viac ako 11 miliónov eur. Informovala o tom Marianna Šebová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR.

Od mája 2022 podľa nej poskytovali finančnú pomoc odídencom z Ukrajiny medzinárodné organizácie (UNHCR, UNICEF a Slovenský Červený kríž spolu s IFRC). Počet odídencov, ktorí boli odkázaní na takúto pomoc, sa podľa údajov UNHCR na konci augusta pohyboval pod hranicou 29.000. Štát za obdobie štyroch mesiacov, počas ktorých vyplácali finančnú podporu odídencom z Ukrajiny medzinárodné organizácie, ušetril viac ako 11 miliónov eur.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), UNICEF a Slovenský Červený kríž spolu s IFRC na základe uzatvorenej zmluvy s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR poskytovali finančnú podporu odídencom z Ukrajiny na Slovensku posledné štyri mesiace. Poslednú finančnú podporu vyplatia odídencom z Ukrajiny žijúcim na Slovensku 15. septembra.

Tým, ktorí to potrebujú a splnia stanovené podmienky, bude podľa Šebovej v októbri finančnú pomoc v podobe dávok v hmotnej núdzi opäť vyplácať štát, konkrétne úrady práce, sociálnych vecí a rodiny.

Slovenský Červený kríž s podporou Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) poskytuje päťmesačnú finančnú pomoc rodinám odídencov od mája 2022. Odídenci, ktorým je poskytovaná finančná pomoc po dobu piatich mesiacov, sa na úrade práce majú hlásiť až mesiac po vyplatení poslednej, piatej dávky.

Odídenci z Ukrajiny majú nárok na pomoc v hmotnej núdzi v rovnakom rozsahu a za rovnakých podmienok ako občania SR. Ak chcú získať základnú dávku, musia sa zúčastniť na výkone činností, menších obecných služieb alebo dobrovoľníckej činnosti, v rozsahu 32 hodín od mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, keď im bola pomoc v hmotnej núdzi prvýkrát poskytnutá (ak sa pomoc poskytne prvýkrát v októbri 2022, výkon činnosti sa začína od 1. novembra 2022).

Žiadosť na posúdenie nároku na pomoc v hmotnej núdzi podáva odídenec na úrade, v ktorého územnej pôsobnosti sa nachádza. Pri určovaní okruhu spoločne posudzovaných osôb sa za členov domácnosti budú považovať iba osoby, ktoré sa nachádzajú na území SR. Deti odídencov z Ukrajiny môžu i naďalej získať dotácie na školské potreby a na stravu, za rovnakých podmienok ako deti občanov SR. Ich počet však klesol na menej ako tretinu. Kým koncom mája 2022 boli dotácie na stravu poskytované na 7838, k začiatku nového školského roka išlo o 2401 detí odídencov z Ukrajiny.