Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Medzinárodný menový fond varuje pred ekonomickým kolapsom

Na archívnej snímke sídlo Medzinárodného menového fondu (MMF) vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Vyzval najväčšie svetové ekonomiky zo skupiny G20, aby rozšírili a zlepšili svoju iniciatívu na odpustenie dlhu chudobným štátom.

Washington 2. decembra (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) vo štvrtok vyzval najväčšie svetové ekonomiky zo skupiny G20, aby rozšírili a zlepšili svoju iniciatívu na odpustenie dlhu chudobným štátom. Varoval pritom, že bez ich pomoci budú mnohé z týchto krajín čeliť obrovskej kríze.

"Možno budeme svedkami ekonomického kolapsu niektorých krajín, pokiaľ veritelia z G20 nebudú súhlasiť so zrýchlením reštrukturalizácie dlhu a pozastavením dlhovej služby počas rokovaní o reštrukturalizácii," uviedla šéfka MMF Kristalina Georgievová na blogu a dodala, že je dôležité, aby úľavu ponúkli aj súkromní veritelia.

Platnosť iniciatívy G20 o pozastavenie dlhovej služby (DSSI), teda o odklade splátok z dlhu štátov s nízkymi príjmami, vyprší na konci roka. Bez jej obnovenia môžu tieto štáty čeliť finančnému tlaku a škrtom vo výdavkoch práve v čase, keď sa vo svete šíria nové varianty koronavírusu a očakáva sa nárast úrokových sadzieb centrálnych bánk.

"Dlhové výzvy sú naliehavé a potreba konať je tiež naliehavá. Nový variant omikron je ostrou pripomienkou toho, že pandémia bude s nami ešte nejaký čas," napísala Georgievová na blogu, ktorého spoluautorkou je Ceyla Pazarbasioglu, riaditeľka oddelenia stratégie, politiky a kontroly MMF.

Vzhľadom na problémy s programom oddlženia a jeho spoločným rámcom so súkromnými veriteľmi, požiadali zatiaľ o odpustenie len tri krajiny - Čad, Etiópia a Zambia, ktoré sa sťažujú na „značné meškania". Veritelia totiž stále nesplnili svoj sľub.

"To si vyžaduje rýchlu akciu," povedala Georgievová.