Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Medzinárodný menový fond žiada viac úsilia pri znižovaní deficitu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V návrhu rozpočtu na rok 2024 sa francúzska vláda zaviazala znížiť verejný dlh a ušetriť 16 miliárd eur.

Paríž 22. októbra (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) žiada od Francúzska väčšie úsilie pri ozdravovaní verejných financií. Vládne reformy v oblasti dôchodkov alebo zamestnanosti prinesú svoje ovocie a pomôžu stabilizovať rozpočtovú situáciu, chce to však ešte trochu viac, uviedol v sobotu hlavný ekonóm MMF Pierre-Olivier Gourinchas.

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter upozornil, že bez dodatočného úsilia bude mať Paríž problém dosiahnuť plánované zníženie rozpočtového deficitu na 2,7 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny do roku 2027. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V návrhu rozpočtu na rok 2024 sa francúzska vláda zaviazala znížiť verejný dlh a ušetriť 16 miliárd eur. V stredu (18. 10.) vládny kabinet obišiel zákonodarcov a s využitím mimoriadnych ústavných právomocí presadil rozpočtovú legislatívu, ktorá predtým v dolnej komore parlamentu nezískala dostatočnú podporu. Na strane výdavkov obsahuje rozpočtový plán úspory vo výške 16 miliárd eur, pričom 10 miliárd pochádza zo zrušenia stropov na ceny plynu a elektriny.

Odhodlanie znižovať dlh a pokračovať v ozdravovaní verejných financií podporuje aj rozhodnutie ratingovej agentúry Moody’s, ktorá v piatok (20. 10.) potvrdila rating krajiny bez zmeny, uviedol francúzsky minister financií Bruno Le Maire.