Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Medzinárodný menový fond znížil prognózu rastu ekonomiky Ázie

Na archívnej snímke sídlo Medzinárodného menového fondu (MMF). Foto: TASR/AP

MMF očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) Ázie tento rok stúpne o 6,5 %. Ešte v apríli počítal s nárastom až o 7,6 %.

Washington 19. októbra (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) znížil prognózu rastu ekonomiky Ázie o 1,1 percentuálneho bodu. Navyše varoval, že nová vlna pandémie ochorenia COVID-19, narušenia dodávateľských reťazcov a inflačné tlaky predstavujú riziká, že expanzia bude ešte slabšia.

MMF očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) Ázie tento rok stúpne o 6,5 %. Ešte v apríli počítal s nárastom až o 7,6 %. "Globálna pandémia ochorenia COVID-19 stále pustoší región," uviedol MMF vo svojej správe o vyhliadkach ekonomiky ázijsko-pacifického regiónu. Fond však vzhľadom na priebeh vakcinácie zvýšil prognózu na rok 2022 na +5,7 % z +5,3 %.

Čínska ekonomika podľa MMF tento rok expanduje o 8 % a na budúci rok o 5,6 %. Jej zotavovanie však zostáva nesúmerné z dôvodu opakovaných prepuknutí epidémie a fiškálneho sprísňovania, čo má negatívny vplyv na spotrebu.

Indická ekonomika podľa aktuálnej prognózy vzrastie v tomto roku o 9,5 % a v roku 2022 o 8,5 %, japonská o 2,4 %, respektíve o 3,2 %, a juhokórejská o 4,3 %, respektíve o 3,3 %. Austrálsky HDP stúpne o 3,5 %, respektíve o 4,1 %, a HDP Nového Zélandu o 5,1 %, respektíve o 3,3 %.

MMF varoval, že prípadná rýchla normalizácia menovej politiky v USA alebo nejasná komunikácia pri jej normalizácii zo strany americkej centrálnej banky (Fed) môže spôsobiť rozsiahly odlev kapitálu z rozvíjajúcich sa ázijských ekonomík a zvýšenie nákladov na obsluhu ich dlhov.

"Aj keď ázijsko-pacifický región zostáva najrýchlejšie rastúcim regiónom na svete, rozdiel medzi ázijskými rozvinutými ekonomikami a rozvíjajúcim sa trhom a rozvojovými ekonomikami sa prehlbuje," uviedol MMF.