Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Medzinárodný menový fond znížil prognózu rastu ekonomiky USA

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ekonomika USA podľa šéfky MMF pokračuje v zotavovaní z pandémie, ale výrazne negatívne ju zasiahli šoky spôsobené vojnou na Ukrajine rovnako ako protiepidemickými reštrikciami v Číne.

Washington 26. júna (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) v piatok (24. 6.) zhoršil prognózu rastu ekonomiky Spojených štátov. Hlavným dôvodom je, že americká centrálna banka (Fed) sprísňuje menovú politiku agresívnejšie, než sa predpokladalo. Podľa MMF sa však USA môžu tesne vyhnúť recesii.

MMF vo svojom každoročnom hodnotení hospodárskych politík USA uviedol, že aktuálne počíta v tomto roku so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) o 2,9 %. Ešte v apríli fond očakával expanziu na úrovni 3,7 %. Predpoveď pre rok 2023 znížil na +1,7 % z +2,3 %. V roku 2024 prognózuje nárast o 0,8 %.

Ešte v októbri 2021, než Spojené štáty zasiahla nová vlna pandémie a pred ruskou inváziou na Ukrajinu, MMF očakával, že HDP v roku 2022 stúpne až o 5,2 %.

"Sme si vedomí, že cesta k tomu, aby sa USA vyhli recesii, sa zužuje," uviedla šéfka MMF Kristalina Georgieva. Upozornila, že nové prognózy sú vystavené vysokému stupňu neistoty.

Ekonomika USA podľa šéfky MMF pokračuje v zotavovaní z pandémie, ale výrazne negatívne ju zasiahli šoky spôsobené vojnou na Ukrajine rovnako ako protiepidemickými reštrikciami v Číne. "Ďalšie negatívne šoky by situáciu nevyhnutne ešte skomplikovali."

Georgieva tiež uviedla, že americká ministerka financií Janet Yellenová a šéf Fedu Jerome Powell v rozhovoroch s ňou dali jasne najavo svoje odhodlanie spomaliť infláciu na cieľové dve percentá.

Zníženie inflácie a obnova cenovej stability je predovšetkým úlohou Fedu, uviedla Georgieva a dodala, že snaha centrálnej banky rýchlo zvýšiť kľúčovú sadzbu na úroveň 3,5 % až 4 % je "správnou stratégiou na zníženie inflácie". Aktuálne sa kľúčová úroková sadzba Fedu nachádza v pásme 1,50 % až 1,75 %.