Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Medziročná harmonizovaná inflácia dosiahla v októbri 14,5 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v októbri 2022 podľa európskej harmonizovanej metodiky medziročne vzrástli o 14,5 %, v septembri 2022 bola táto hodnota 13,6 %. Medzimesačná harmonizovaná inflácia dosiahla v októbri 1,3 %, zatiaľ čo v októbri minulého roka bola jej hodnota 0,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemerná ročná miera harmonizovanej inflácie v októbri 2022 (priemer harmonizovaných indexov spotrebiteľských cien za posledných 12 mesiacov oproti priemeru predchádzajúcich 12 mesiacov) dosiahla hodnotu 10,4 %. Je to o 8,1 percentuálneho bodu (p. b.) viac, ako bola jej hodnota v októbri minulého roka.

Počas októbra 2022 harmonizované ceny medzimesačne vzrástli o 1,3 %. Tento výsledok najvýraznejšie ovplyvnil kladný príspevok odboru potraviny a nealkoholické nápoje o 0,58 percentuálneho bodu, kde rozhodujúci bol rast cien potravín. Príspevok zvýšenia cien potravín a nealkoholických nápojov spolu zodpovedal za takmer polovicu z celkovej medzimesačnej októbrovej inflácie. Druhý najvýraznejší vplyv na rast cien v porovnaní so septembrom mal odbor odevy a obuv (kladný príspevok 0,18 p. b.). Tretí v poradí príspevkov k medzimesačnej inflácii mal odbor bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá (kladný príspevok 0,17 p. b.).