Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Medziročná harmonizovaná inflácia v apríli 2024 dosiahla hodnotu 2,4 %

Štatistický úrad SR. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V apríli 2024 harmonizované indexy spotrebiteľských cien medzimesačne v úhrne vzrástli o 0,4 %.

Bratislava 17. mája (TASR) - Medziročná inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien podľa európskej harmonizovanej metodiky dosiahla v apríli 2024 hodnotu 2,4 %, čo bolo o 0,3 percentuálneho bodu (p. b.) menej, ako bola jej hodnota v marci 2024. Medzimesačná harmonizovaná inflácia dosiahla hodnotu 0,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemerná ročná miera harmonizovanej inflácie (porovnávajúca zmenu priemernej cenovej hladiny za priemer harmonizovaných indexov spotrebiteľských cien za posledných 12 mesiacov oproti priemeru predchádzajúcich 12 mesiacov) dosiahla v apríli 2024 hodnotu 7,1 %, pred rokom - v apríli 2023 bola jej hodnota 14,0 %.

V apríli 2024 harmonizované indexy spotrebiteľských cien medzimesačne v úhrne vzrástli o 0,4 %. Medzimesačné zvýšenie cenovej hladiny bolo najviac ovplyvnené zvýšením cien v odbore doprava (celkový kladný príspevok +0,16 percentuálneho bodu k medzimesačnej inflácii bol spôsobený najmä zvýšením cien leteckej dopravy a pohonných látok).

V poradí druhý a tretí najvýraznejší vplyv na zvýšenie cien v apríli v porovnaní s cenovou úrovňou v marci mali odbory - rozličné tovary a služby (+0,10 p. b. - zvýšili sa najmä ceny predmetov pre osobnú hygienu a správne poplatky) a alkoholické nápoje a tabak (+0,07 p. b.). Naopak, pokles cien a najvyšší záporný príspevok k medzimesačnej inflácii sa dosiahol v odbore potraviny a nealkoholické nápoje (záporný príspevok celého odboru predstavoval -0,07 p. b.).