Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Medziročná inflácia v Brazílii sa pohybuje nad 10 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Motorom januárovej medzimesačnej inflácie bolo zdraženie potravín o 1,11 %, čo najviac zasiahlo chudobné domácnosti.

Brazília 9. februára (TASR) - Tempo rastu spotrebiteľských cien v Brazílii sa na začiatku roka mierne spomalilo. Krajine sa však stále nedarí dostať zdražovanie pod kontrolu.

Spotrebiteľské ceny v januári v medzimesačnom porovnaní stúpli o 0,54 % po zvýšení o 0,73 % v decembri, uviedol brazílsky štatistický úrad IBGE. Napriek spomaleniu zdražovania to bola najvyššia januárová inflácia od roku 2016.

V medziročnom porovnaní spotrebiteľské ceny vyskočili o 10,38 % po +10,06 % v predchádzajúcom mesiaci. Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien sa pohybuje výrazne nad inflačným cieľom centrálnej banky stanoveným na 3,5 %.

Globálne inflačné tlaky sčasti spôsobené pandemickým narušením dodávateľského reťazca tvrdo zasiahli najväčšiu latinskoamerickú ekonomiku. Prudký rast cien tiež ohrozuje šance prezidenta Jaira Bolsonara na znovuzvolenie v októbrových voľbách.

Motorom januárovej medzimesačnej inflácie bolo zdraženie potravín o 1,11 %, čo najviac zasiahlo chudobné domácnosti.

Brazílska centrálna banka zareagovala na prudké zrýchlenie inflácie agresívnym sprísnením menovej politiky, keď od marca 2021 zvýšila svoju kľúčovú sadzbu z historického minima 2 % na rekordných 10,75 %. Analytici počítajú s tým, že inflácia sa už blíži k svojmu vrcholu, takže centrálna banka zrejme spomalí cyklus sprísňovania.

Brazílska ekonomika sa minulý rok dostala do recesie, keď v 2. kvartáli klesla o 0,4 % a v 3. štvrťroku o 0,1 %. Analytici prognózujú, že tento rok vzrastie len o 0,3 %.