Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Medziročná inflácia v Kanade v máji spomalila na 3,4 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hlavným zdrojom celkového rastu cien bolo naopak zvýšenie nákladov na úroky z hypoték o 29 %.

Ottawa 27. júna (TASR) – Miera inflácie v Kanade v máji oproti rovnakému mesiacu minulého roka klesla na 3,4 %. K spomaleniu z aprílovej úrovne 4,4 % prispelo najmä zníženie cien benzínu o 18,3 %. Hlavným zdrojom celkového rastu cien bolo naopak zvýšenie nákladov na úroky z hypoték o 29 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvolala na v utorok zverejnené údaje kanadského štatistického úradu.

Ceny potravín v máji tiež pokračovali v raste, najmä v prípade jedlých tukov a olejov, pekárenských výrobkov a obilnín. Aj ceny v reštauráciách o niečo zrýchlili rast, čo bolo odrazom pretrvávajúceho nedostatku pracovnej sily a vyšších vstupných nákladov. Ceny tovarov dlhodobej spotreby, ako je nábytok a osobné vozidlá, rástli pomalším tempom vďaka zmierneniu tlakov v dodávateľských reťazcoch.

Kanadská centrálna banka začiatkom júna zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 4,75 %, len tri mesiace po tom, ako sa stala prvou veľkou centrálnou bankou, ktorá v boji proti inflácii pozastavila agresívne sprísňovanie menovej politiky.