Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Medziročná inflácia v Kanade zrýchlila v decembri rast na 3,4 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

K medziročnému zrýchleniu inflácie prispeli v poslednom mesiaci minulého roka najmä vyššie ceny benzínu. Bez ich započítania by sa rast cien v decembri spomalil na 3,7 % z novembrovej hodnoty 3,5 %.

Ottawa 16. januára (TASR) - Inflácia v Kanade v decembri v súlade s očakávaniami zrýchlila medziročný rast na 3,4 % z novembrových 3,1 %. Na medzimesačnej báze spotrebiteľské ceny klesli o 0,3 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

K medziročnému zrýchleniu inflácie prispeli v poslednom mesiaci minulého roka najmä vyššie ceny benzínu. Bez ich započítania by sa rast cien v decembri spomalil na 3,7 % z novembrovej hodnoty 3,5 %. Ceny potravín nakúpených v obchodoch sa v decembri zvýšili o 4,7 %, keď rástli rovnakou medziročnou mierou ako v novembri. Bez započítania cien energií a potravín sa medziročná miera inflácie spomalila na 3,4 % z novembrových 3,5 %.

Kanadská centrálna banka od marca 2022 do júla minulého roka zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 22-ročné maximum 5 %, aby skrotila infláciu. Najbližšie bude o smerovaní menovej politiky rozhodovať 24. januára, pričom sa očakáva, že základný úrok ponechá na nezmenenej úrovni.