Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Medziročná inflácia v SR v júli 2020 klesla na 1,7 percenta

Foto: TASR/AP

V priemere za sedem mesiacov roku 2020 v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 sa spotrebiteľské ceny v úhrne zvýšili o 2,3 %.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Medziročná inflácia už piaty mesiac po sebe spomaľuje svoje tempo, v júli klesla o 0,1 percentuálneho bodu a dosiahla 1,7 %, čo je najmenej od októbra 2017. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Vplyv na jej úroveň mal najmä medzimesačný pokles cien potravín (ovocie, zelenina, mäso) a zníženie cien odevov a obuvi o 0,4 %. Pokles miery celkovej inflácie zmiernil medzimesačný rast cien v doprave (vyššie ceny pohonných látok), zvýšenie cien v odbore bývanie a energie (vyššie ceny za údržbu a opravu obydlí) a v odbore rekreácia a kultúra (ceny dovolenkových zájazdov).

Medzimesačne vzrástli ceny v odboroch doprava o 2,2 %, reštaurácie a hotely o 0,6 %, rekreácia a kultúra o 0,4 %, rozličné tovary a služby o 0,3 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá o 0,1 %. Klesli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 0,8 %, alkoholických nápojov a tabaku, odevov a obuvi zhodne o 0,4 %, v zdravotníctve o 0,2 %. Na júnovej úrovni zostali ceny za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domácnosti, za pošty a spoje, vo vzdelávaní.

V medziročnom porovnaní vzrástli ceny v odboroch rozličné tovary a služby o 4,7 %, vzdelávanie o 4,5 %, zdravotníctvo o 3,6 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá o 2,8 %, reštaurácie a hotely o 2,2 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 2,1 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti o 1,6 %, rekreácia a kultúra o 1 %, alkoholické nápoje a tabak o 0,5 %, odevy a obuv o 0,2 %. Klesli iba ceny v doprave o 3,9 %. Nezmenili sa ceny za pošty a spoje.

V priemere za sedem mesiacov roku 2020 v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 sa spotrebiteľské ceny v úhrne zvýšili o 2,3 %.

Index spotrebiteľských cien sa v júli 2020 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 1,7 %, za domácnosti dôchodcov o 2 % a za nízkopríjmové domácnosti o 1,9 %.

V priemere za sedem mesiacov roku 2020 v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 sa index spotrebiteľských cien zvýšil za domácnosti zamestnancov o 2,2 %, za domácnosti dôchodcov o 2,5 % a za nízkopríjmové domácnosti o 2,4 %.

Jadrová inflácia dosiahla v júli hodnotu 1,8 %, čistá inflácia 1,4 %


V júli 2020 miera medziročnej inflácie v úhrne dosiahla hodnotu 1,7 %. Jadrová inflácia dosiahla hodnotu 1,8 % a čistá inflácia dosiahla hodnotu 1,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V júli 2020 oproti júnu 2020 úhrnnú infláciu jadrová inflácia ovplyvnila 0,07 percentuálneho bodu (p. b.), regulované ceny a nepriame dane úhrnnú infláciu neovplyvnili. Ceny potravín jadrovú infláciu ovplyvnili -0,17 p. b., čistá inflácia jadrovú infláciu ovplyvnila 0,24 p. b.

Inflácia spomaľovala aj v júli, najmä vďaka zlacňujúcim potravinám


Spotrebiteľská inflácia aj v júli 2020 ďalej spomaľovala, opäť najmä pod vplyvom zlacňujúcich potravín (nad rámec tradičnej letnej sezóny), ale aj bázického efektu u cien poštových služieb. Uviedol to v komentári k júlovej inflácii Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

"Naopak, spomaľovanie inflácie tlmili zotavujúce sa ceny ropy na svetových trhoch, v júli však ďalej nespomaľovala už ani dopytová inflácia," spresnil Koršňák.

Podobne ako v júni aj v júli podľa neho priniesli najväčšie prekvapenie ceny potravín. Ceny potravín smerom nadol pritom ťahali najmä sezónne potraviny (zelenina, ovocie), ktoré vykázali tento rok zlacnenie nad rámec tradičnej letnej sezóny. Ceny zeleniny tak boli medziročne nižšie o takmer 14 %, ceny ovocia síce boli medziročne stále drahšie o takmer 10 %, ešte v máji však vykazovali dvojnásobnú dynamiku medziročného zdražovania. Júnové ceny agrokomodít naznačujú, že tento trend (zlacňovania) by nemusel byť dlhodobo udržateľný.

"Očakávame, že medziročná inflácia by mohla jemne spomaľovať ešte aj v auguste, a to aj napriek tomu, že infláciu by mali podporiť drahšie ceny pohonných hmôt, kde stále existuje priestor pre oneskorené zdraženie v reakcii na vývoj cien ropy na svetových trhoch v máji a júni. V nasledujúcich mesiacoch by sa totiž do dopytovej inflácie mohol postupne čoraz viac premietať slabší ekonomický rast a očakávané zvolenie silného rastu miezd v komerčnej časti ekonomiky, čo by mohlo ďalej podporiť dezinfláciu. Očakávame teda, že inflácia by sa mala v druhej polovici roka ukotviť na úrovniach okolo 1,5 %," dodal Koršňák.

Podľa analytičky Wood & Company Evy Sadovskej na základe doterajších údajov možno konštatovať, že na celkovom vývoji cien sa od januára 2020 nižšia DPH na zdravé potraviny výraznejšie neprejavila. Potvrdili sa tak očakávania, že toto opatrenie môže rast cien potravín mierne stlmiť, ale nezabezpečí cenový pokles potravín.

Iné faktory pôsobiace na rast cien potravín sú dominantnejšie a v konečnom dôsledku dochádza "iba" k pomalšiemu zdražovaniu potravín po zavedení opatrenia do praxe. Počas uplynulých mesiacov ťahal napríklad ceny mäsa nahor africký mor ošípaných. Svoju rolu však zohrávajú aj mzdové náklady súvisiace s príplatkami za prácu v noci či cez víkend alebo rast minimálnej mzdy. "Cenotvorbu v prípade potravín však ovplyvňuje aj počasie, následne stav úrody u nás či vo svete a s tým súvisia aj ceny agrokomodít na svetových trhoch. Svoju rolu zohráva aj situácia súvisiaca s COVID-19," doplnila Sadovská.

Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR spotrebiteľské ceny na Slovensku v júli v priemere vzrástli o 0,1 %, čo znamenalo spomalenie dynamiky ich medziročného rastu z 1,8 % na 1,7 % a najpomalší medziročný rast cien od októbra 2017.