Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Medziročná inflácia vo Francúzsku sa v auguste zvýšila na 4,8 %

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Ceny potravín, ktoré sú v centre verejnej diskusie o inflácii, napriek spomaleniu v porovnaní s júlom opäť vykázali dvojciferný rast, a to na úrovni 11,1 %.

Paríž 31. augusta (TASR) - Inflácia vo Francúzsku sa tento mesiac opäť zvýšila, k čomu prispeli najmä rastúce náklady na energie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá citovala údaje francúzskeho štatistického úradu.

Spotrebiteľské ceny sa v auguste medziročne zvýšili o 4,8 % po júlovom náraste o 4,3 %, oznámil vo štvrtok štatistický úrad na základe predbežných údajov. K rastu prispeli najmä energie, keď sa regulované ceny elektriny zvýšili spolu s cenami ropy. Ceny energií si v auguste pripísali 6,8 % po júlovom poklese o 3,7 %.

Ceny potravín, ktoré sú v centre verejnej diskusie o inflácii, napriek spomaleniu v porovnaní s júlom opäť vykázali dvojciferný rast, a to na úrovni 11,1 %. Rast cien sa spomalil aj v prípade priemyselných tovarov a služieb.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, dosiahol v auguste 5,7 %, pričom v júli to bolo 5,1 %.