Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Medziročná miera inflácie v Taliansku zostala v júni stabilná

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Jadrová inflácia bez nestálych cien potravín a energií sa v júni zvýšila na 0,3 % z májových 0,2 %.

Rím 30. júna (TASR) – Medziročná miera inflácie v Taliansku zostala v júni stabilná, na májovej úrovni. Ukázali to v stredu predbežné údaje štatistického úradu ISTAT.

Index spotrebiteľských cien v tretej najväčšej ekonomike eurozóny sa v júni 2021 zvýšil medziročne o 1,3 %, rovnako ako v máji. Udržal sa tak na 2,5-ročnom maxime, ale zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí očakávali mierne zrýchlenie inflácie v júni na 1,4 %.

Motorom júnovej inflácie bolo prudké zvýšenie nákladov na energiu (o 14,1 % po náraste o 13,8 % v máji), ako aj oživenie cien rekreácie, kultúry a osobnej starostlivosti (o 0,9 % po nulovom raste v predchádzajúcom mesiaci). Ceny potravín pritom v júni stagnovali po májovom poklese o 1,1 %.

Jadrová inflácia bez nestálych cien potravín a energií sa v júni zvýšila na 0,3 % z májových 0,2 %.

V medzimesačnom porovnaní stúpli talianske spotrebiteľské ceny v júni o 0,1 %.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Talianska v júni vzrástol medziročne o 1,3 % a medzimesačne o 0,2 %.

ISTAT v stredu zverejnil aj údaje o vývoji výrobných cien v máji, ktoré sa zvýšili medziročne o 8 % a medzimesačne o 1 %.