Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Medziročný rast spotrebiteľských cien v Poľsku sa v auguste spomalil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V auguste v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa najviac znížili ceny potravín, a to o 1,2 %, a odevov o 1,5 %.

Varšava 17. septembra (TASR) - Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v Poľsku, v najväčšej postkomunistickej ekonomike v Európskej únii, sa v auguste mierne spomalilo, rovnako ako ich medzimesačný pokles. Informoval o tom centrálny štatistický úrad GUS.

Podľa najnovších údajov sa ceny tovarov a služieb v Poľsku v auguste 2020 medziročne zvýšili o 2,9 % po náraste o 3 % v júli. A medzimesačne klesli o 0,1 %, čo bolo menej ako ich zníženie o 0,2 % v júli.

Štatistiky ďalej ukázali, že ceny služieb v najväčšej postkomunistickej ekonomike v Európskej únii v auguste stúpli medziročne o 6,6 % a ceny tovarov o 1,5 %. Medzimesačne sa ceny služieb zvýšili o 0,2 %, zatiaľ čo ceny tovarov klesli o 0,3 %.

V auguste v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa najviac znížili ceny potravín, a to o 1,2 %, a odevov o 1,5 %. Ceny dopravy, naopak, vzrástli o 1,9 % a bývania o 0,1 %.

V medziročnom porovnaní vzrástli ceny bývania o 5,7 %, potravín o 3,1 % a reštaurácií a hotelov o 5,7 %, zatiaľ čo ceny dopravy klesli o 7,1 % a odevov a obuvi o 1,9 %.