Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Medziročný rast vývozu tovaru sa v auguste spomalil na 0,5 %

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rast vývozu tovaru sa v auguste značne spomalil na 0,5 % najmä v dôsledku nižšieho exportu automobilov

Bratislava 8. októbra (TASR) – Celkový vývoz tovaru zo Slovenska dosiahol v auguste podľa predbežných výsledkov hodnotu 6,4 miliardy eur pri medziročnom raste o 0,5 %. Napriek tomu prekročil o osem percent aj augustové hodnoty pred pandémiou. Celkový dovoz tovaru sa zvýšil o 11,1 % na 6,5 mld. eur. V porovnaní s augustom 2019 bol import tovaru zo Slovenska vyšší o 7 %. Pasívne saldo zahraničného obchodu sa v auguste prehĺbilo z júlových 22 miliónov eur na 146,2 milióna eur, informoval v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Rast vývozu tovaru sa v auguste značne spomalil na 0,5 % najmä v dôsledku nižšieho exportu automobilov,“ uviedol ŠÚ. Export v triede Stroje a prepravné zariadenia, kam patrí aj vývoz áut, zaznamenal prvýkrát od mája 2020 medziročný pokles, a to až o vyše 15 %. Bol najnižší za posledných sedem mesiacov a do úrovne pred pandémiou mu chýbalo necelé percento.

Prebytok dovozu nad vývozom Slovensko zaznamenalo druhý mesiac po sebe, potom čo 14 mesiacov bolo saldo aktívne. Aj vývoj salda v auguste tohto roka ovplyvnila najobchodovanejšia trieda zahraničného obchodu – Stroje a prepravné zariadenia. Prebytok v tejto triede klesol na 660 miliónov eur a bol najnižší od apríla 2020, keď počas prvej vlny pandémie firmy v dôsledku opatrení obmedzili či prerušili výrobu. Ani 47-% medziročný nárast vývozu v druhej najobchodovanejšej triede, Trhové výrobky, kam patria produkty viacerých významných slovenských priemyselných odvetví, ako je spracovanie kovov, hutníctvo či gumárenstvo, nemalo výraznejšie pozitívny efekt na záporné saldo.

Za január až august 2021 sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšil celkový vývoz tovaru o 23,2 % na 57,3 miliardy eur a celkový dovoz o 23,1 % na 55,6 miliardy eur. Obe zložky boli aj nad úrovňou rovnakého obdobia roka 2019. Export v súhrne za prvých osem mesiacov tohto roka prevýšil o 9,4 % hodnoty za rovnaké obdobie roku 2019 a import bol vyšší o 7,1 %. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 1,7 miliardy eur, čo je o 361,7 milióna eur viac ako v rovnakom období minulého roku a zároveň o 1,4 miliardy eur prevyšuje aj kumulatívne saldo za prvých osem mesiacov v roku 2019.