Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Menia sa pravidlá určovania dôchodkového veku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Dôchodkový strop stanovený na 63 rokov a šesť kalendárnych mesiacov, ak ženy vychovali jedno dieťa, 63 rokov, ak to boli dve deti, 62 rokov a šesť kalendárnych mesiacov, ak vychovali tri a viac detí.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Od 1. júla 2019 nadobudol účinnosť ústavný zákon, ktorý garantuje, že dôchodkový vek je najviac 64 rokov. Ide o tzv. dôchodkový strop. Ako uviedli vo štvrtok v Bratislave predstavitelia Sociálnej poisťovne na stretnutí s médiami, na základe ústavného zákona bola následne prijatá novela o sociálnom poistení, ktorá od 1. januára 2020 určila dôchodkový vek všetkým poistencom. V praxi to znamená, že od 1. januára budúceho roku zákon v tabuľke konkrétne určuje dôchodkový vek podľa dátumu narodenia poistencov.

V prípade žien je dôchodkový strop stanovený na 63 rokov a šesť kalendárnych mesiacov, ak vychovali jedno dieťa, 63 rokov, ak vychovali dve deti, 62 rokov a šesť kalendárnych mesiacov, ak vychovali tri a viac detí.



Dôchodkový vek muža narodeného po 31. decembri 1957, ak sa mu zohľadňuje výchova dieťaťa, je uvedený v tabuľkách, ktoré tvoria prílohy zákona o sociálnom poistení. Novinkou je, že prestalo platiť každoročné určovanie dôchodkového veku tzv.dôchodkový automat a stanovený bol nový dôchodkový vek všetkým poistencom.

Muž má nárok na zohľadnenie výchovy dieťaťa len vtedy, ak ju nie je možné zohľadniť žene. Zohľadniť výchovu dieťaťa mužovi prichádza do úvahy napríklad z dôvodu smrti ženy pred dosiahnutím dôchodkového veku, alebo ak už vychovával deti po smrti matky. Zohľadní sa tiež vtedy, ak bolo mužovi dieťa zverené rozhodnutím súdu po rozvode manželstva.



Určovanie dôchodkového veku sa netýka poistencov, ktorí odpracovali potrebný počet rokov vo zvýhodnenej pracovnej kategórii, napríklad baníci, hutníci a podobne.