Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Menový fond: Ekonomika je slabá, dôvodom je spomalenie produktivity

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Šéfka MMF odhaduje, že tempo rastu globálnej ekonomiky v tomto roku mierne prekročí 3 %.

Washington 11. apríla (TASR) - Globálna ekonomická aktivita je podľa historických štandardov slabá. Hlavnou príčinou je spomalenie produktivity, uviedla vo štvrtok vo Washingtone šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Georgievová vymenovala hlavné problémy, ktorým podľa nej čelí svetová ekonomika: "Ešte sme úplne neporazili infláciu. Fiškálne rezervy sú vyčerpané. A zadlženosť rastie, čo predstavuje veľkú výzvu pre verejné financie v mnohých krajinách."

Šéfka MMF odhaduje, že tempo rastu globálnej ekonomiky v tomto roku mierne prekročí 3 %. Upozornila na problémy, vrátane geopolitického napätia, ktoré zvyšuje riziko fragmentácie ekonomiky. Ďalším problémom sú následky, ktoré zanechala pandémia. "Ako sme sa v posledných rokoch naučili, fungujeme vo svete, v ktorom musíme očakávať neočakávané."

MMF na budúci utorok (16. 4.) zverejní aktualizovanú správu o vyhliadkach svetovej ekonomiky (World Economic Outlook). V januári počítal s expanziou na úrovni 3,1 %.

Georgievová poukázala aj na pozitívne signály a uviedla, že "globálny rast je mierne silnejší vďaka silnej aktivite v Spojených štátoch a v mnohých rozvíjajúcich sa trhových ekonomikách". Dodala však, že "hlavnou príčinou slabšieho rastu je výrazné a rozsiahle spomalenie produktivity". Predpovedala, že bez korekcie čaká svetovú ekonomiku desaťročie slabého rastu.