Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

EÚ sa bude v najbližších mesiacoch sústrediť na ekonomickú obnovu

Na archívnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Cieľom je posilniť odolnosť EÚ voči pandemickým krízam v dlhodobom horizonte, uviedol Merkelovej hovorca Steffen Seibert.

Berlín 23. júna (TASR) - Európska únia (EÚ) sa bude v najbližších 18 mesiacoch sústreďovať na ekonomickú a sociálnu obnovu po koronakríze. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa na tom zhodla so šéfmi vlád Portugalska a Slovinska, teda krajín, ktoré po Nemecku prevezmú rotujúce predsedníctvo EÚ.

"Spoločný program tohto tria sa sústredí na zvládnutie pandémie ochorenia COVID-19 i ekonomickú a sociálnu obnovou Európy. Cieľom je posilniť odolnosť EÚ voči pandemickým krízam v dlhodobom horizonte," uviedol Merkelovej hovorca Steffen Seibert vo svojom stanovisku po skončení videokonferencie spomínaných lídrov.

Nemecko prevezme rotujúce predsedníctvo EÚ v júli tohto roku, nasledovať bude v januári 2021 Portugalsko a v júli 2022 Slovinsko, takže môžu pomôcť pri stanovovaní priorít Únie. Podľa Seiberta sa lídri uzrozumeli na tom, že Európa sa musí rýchlo vrátiť k rastu, aby sa mohli vyriešiť sociálne následky pandémie. Zhodli sa tiež, že v popredí obnovy majú stáť opatrenia týkajúce sa boja s klimatickou zmenou i podpora digitalizácie, dodal Seibert.