Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Mestá chcú, aby bol stavebný zákon a zákon o územnom rozvoji stiahnutý

Primátor Bratislavy a viceprezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Matúš Vallo, archívna snímka. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Mestá chcú, aby sa k zákonom najskôr uskutočnila diskusia a až potom sa vrátili do legislatívneho procesu.

Bratislava 13. mája (TASR) - Mestá žiadajú vládu, aby stiahla novelu stavebného zákona a zákona o územnom plánovaní z medzirezortného pripomienkového konania (MPK). Uviedol to primátor Bratislavy a viceprezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Matúš Vallo počas štvrtkovej tlačovej konferencie. Mestá chcú, aby sa k zákonom najskôr uskutočnila diskusia a až potom sa vrátili do legislatívneho procesu.

Mestá síce vítajú, že sa vláda zaoberá týmito dvoma dôležitými zákonmi, avšak obávajú sa, že navrhované riešenia môžu poškodiť výkon samosprávy a budú mať negatívne dôsledky na život v slovenských mestách.

"Podľa nášho názoru prichádza k najväčšiemu zásahu do kompetencií samospráv za dlhé roky, ktorý vo výsledku bude znamenať, že samosprávy stratia možnosť rozhodovať o svojom území a o svojom územnom rozvoji," vyjadril sa Vallo a pripojil aj kritiku, že podľa noviel by mal po novom o všetkom rozhodovať štát, a to bez verejnej kontroly.

Na príklade metropoly Slovenska Vallo uviedol, že zo zákona o územnom plánovaní vypadla časť o tom, že mesto môže vydávať záväzné stanovisko. Mesto tak stratí možnosť vyjadrovať sa k tomu, čo chce developer na jeho území postaviť.

"Napriek tomu, že to záväzné stanovisko nie je explicitne uvedené tam, kde má byť - a doteraz nevieme, či je to naschvál, alebo je to len chyba, my sme na to dvakrát upozorňovali - je tam uvedená lehota na záväzné stanovisko 14 dní," dodal Vallo s tým, že to je pre mesto v praxi nevykonateľné. Ak to mesto nestihne, stanovisko sa automaticky bude pokladať za súhlasné.

Mestá kritizujú aj to, že pre novú legislatívu budú môcť developeri obísť mesto a obrátiť sa priamo na kraj. Vallo dodal, že mestá by zmenu zákonov privítali, napríklad pri čiernych stavbách, avšak aj pri nich sú opatrenia v návrhu zákona absolútne minimálne.

Starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov Martin Chren sa domnieva, že cieľom legislatívy je dosiahnuť to, aby sa kdekoľvek a čokoľvek mohlo ľahko a rýchlo postaviť. Starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová podotkla, že materiál je dobrý na otvorenie celospoločenskej diskusie, ale nie ako materiál do MPK.

Prezident ÚMS a primátor Trenčína Richard Rybníček dodal, že legislatívu zrejme pripravovali ľudia, ktorí nepoznajú prax v mestách. Pri súčasnom znení podľa jeho slov celá reforma znamená, že chce štát zlikvidovať samosprávy. Verí, že predkladateľ zákona návrhy stiahne a sadne si s mestami za jeden stôl. "A keď nás do toho zapoja, tak pripravíme zákon, ktorý bude aj v prospech zrýchlenia konania a aj našich obyvateľov," uzavrel Rybníček.

Kancelária podpredsedu vlády SR Štefana Holého (Sme rodina) však v reakcii uviedla, že počas celej prípravy nového stavebného zákona opakovane pozývala všetky dotknuté strany na diskusiu. "ÚMS ako jeden z dotknutých subjektov bola oslovená tiež, ale, žiaľ, ako jediná odmietla s nami rokovať a zaslala nesúhlasné stanovisko k pozvaniu na pracovné stretnutie," podotkla kancelária. Mestá ignorovali aj minulotýždňové stretnutie Holého s predsedami krajov a primátormi, kde mohli takisto prísť vyjadriť názor.

Kancelária zároveň tvrdí, že na štvrtkovej tlačovej konferencii odznelo mnoho neprávd, najmä v súvislosti s čiernymi stavbami. "Musíme zdôrazniť, že za súčasný stav čiernych stavieb môže práve prístup a nekonanie samospráv. Aktuálny návrh zákona predkladá riešenie čiernych stavieb, ktoré bolo predmetom viac ako trojročnej diskusie a prikláňa sa k návrhu, ktorý už bol súčasťou návrhu zákona v predchádzajúcom období," uzavrela Holého kancelária.