Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Mestá ocenili spoluprácu s rezortom hospodárstva pri kríze s energiami

Ilustračná fotka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Únia zdôraznila, že rovnaký prístup volí aj pri riešení ďalších problémov miest.

Bratislava 21. februára (TASR) – Členské mestá Únie miest Slovenska (ÚMS) majú okamžité, praktické a relevantné informácie o pomoci ministerstva hospodárstva s vysokými cenami energií. Uviedla to v utorok ÚMS v súvislosti s otvorením ďalšej výzvy rezortu hospodárstva na kompenzácie cien energií s tým, že ocenila korektnú komunikáciu a vecný prístup dočasne povereného ministra hospodárstva SR Karla Hirmana.

"Rovnako oceňujeme rýchlosť doterajšieho riešenia kompenzácií za mesiace august a september 2022, keď v decembri mestá, ktoré podali žiadosti o kompenzácie cien energií, dostali finančné prostriedky na účet vo veľmi krátkom čase," uviedla ÚMS. Únia však navrhuje, aby sa venovala osobitá pozornosť pomoci školám, škôlkam a školským zariadeniam. "Obávame sa, že postup zvolený Ministerstvom školstva SR je administratívne zložitejší a menej efektívny," uviedla ÚMS. Údaje za tieto inštitúcie má zhromažďovať Ministerstvo školstva SR a následne ich poslať rezortu hospodárstva.

Únia zdôraznila, že rovnaký prístup volí aj pri riešení ďalších problémov miest. Naďalej preto rokuje a predkladá návrhy riešení predsedovi vlády či zástupcom jednotlivých rezortov. "Očakávame, že sa doriešia potrebné administratívne procedúry a začne sa čerpanie nového programového obdobia Programu Slovensko, zreálni a zrýchli sa čerpanie prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti. Rokujeme o prístupe k finančným prostriedkom z Envirofondu či Slovenského investičného holdingu," dodala ÚMS.