Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Mestá: Zvýšenie daňového bonusu prinúti samosprávy obmedzovať služby

Na snímke plénum počas hlasovania na 75. schôdzi Národnej rady SR v Bratislave 8. novembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Premiér Eduard Heger (OĽANO) v uplynulých dňoch deklaroval, že samosprávam bude štát kompenzovať výpadky z príjmov, ktoré spôsobia legislatívne zmeny a zvýšenie daňového bonusu.

Bratislava 9. novembra (TASR) – Ak Národná rada SR opätovne zvýšený daňový bonus schváli, samosprávy budú v budúcom roku po zohľadnení rastúcich cien chudobnejšie a nútené k obmedzovaniu základných verejných služieb. Upozorňuje na to Únia miest Slovenska (ÚMS), ktorá zároveň poslancov parlamentu vyzýva, aby zmeny, ktoré sa snaží vláda presadiť pozmeňujúcim návrhom poslanca OĽANO Milana Kuriaka, nepodporili.

"Vyzývame ich, aby pred nepremysleným a likvidačným opatrením pre samosprávy uprednostnili odbornú diskusiu a štandardný legislatívny proces," uviedla strešná organizácia mestských samospráv.

ÚMS pripomenula, že opakovane dochádza k snahe presadzovať legislatívne opatrenia, ktoré ohrozujú ekonomickú stabilitu samospráv. "Vláda sa správa, akoby sa energetická kríza či vysoká inflácia samospráv vôbec netýkala. Miesto kompenzácií za zvýšené náklady dokonca vláda peniaze z budúcich príjmov samospráv rozdáva," upozornila únia, ktorá zastupuje aktuálne 61 členských miest. Tie obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pre TASR uviedlo, že poslanci parlamentu boli viackrát upozornení, že hlasovanie o tejto téme je nebezpečné a samosprávy sa môžu dostať do ekonomickej priepasti. "Náš postoj naďalej trvá. Všetkých poslancov pri téme daňového bonusu sme oslovili, aby neschválili takéto kroky. Uviedli sme im aj argumenty. Napokon každý z poslancov, ktorý pôsobí v samospráve, musí vedieť, že takýmto hlasovaním ubližuje svojej samospráve i všetkým ostatným," povedal ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) v uplynulých dňoch deklaroval, že samosprávam bude štát kompenzovať výpadky z príjmov, ktoré spôsobia legislatívne zmeny a zvýšenie daňového bonusu. O forme má hovoriť so zástupcami samospráv.