Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Mesto Spišská Belá získalo dotáciu na rekonštrukciu knižnice

Ilustračné foto knižnice Foto: TASR – Štefan Puškáš

Knižnica by mala byť v prevádzke pre verejnosť až v priebehu druhej polovice septembra

Spišská Belá 22. augusta (TASR) – Počas letných mesiacov prebiehajú v knižnici v Spišskej Belej rekonštrukčné práce vnútorných priestorov. Stavebné práce začalo mesto realizovať z vlastných finančných zdrojov, na ktoré vyčlenilo 32.000 eur. Ministerstvo financií SR na tento zámer poskytlo mestu účelovú dotáciu zo štátneho rozpočtu vo výške 13.000 eur.

Mesto už vymenilo okná na celej budove. Vo vnútri na prvom poschodí sa obnovila elektroinštalácia a na stenách sú kompletne nové omietky,“ opísal práce primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak. Doplnil, že bola vybudovaná aj nová kanalizačná prípojka. V ostatných dňoch sa v interiéri knižnice opravujú toalety a pripravuje sa montáž nových svietidiel a podláh.

V priestoroch mestskej knižnice pribudne aj nový nábytok. „Nové knižné regály budú stáť 9000 eur. Na tento zámer získalo mesto už skôr dotáciu 5000 eur z Ministerstva kultúry SR. Samospráva z rozpočtu dofinancuje ich zakúpenie zhruba vo výške 4000 eur,“ doplnil primátor. Okrem toho mesto dostalo zo štátneho rozpočtu aj príspevok v hodnote 1000 eur na zakúpenie nových kníh.

Pôvodne sa mala vynovená knižnica otvoriť začiatkom septembra. „Predpokladáme, že práce môžu potrvať ešte prvé dva septembrové týždne, preto bude v prevádzke pre verejnosť až v priebehu druhej polovice septembra,“ dodal Bieľak.