Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

MF rieši žiadosť o pomoc pre vysoké školy pre nárastu cien energií

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Slovenská rektorská konferencia (SRK) upozorňuje na hroziaci kolaps vysokých škôl.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Ministerstvo financií (MF) SR sa zaoberá aj žiadosťou o finančnú pomoc pre vysoké školy z dôvodu nárastu cien energií. Pre TASR to potvrdili z tlačového odboru rezortu financií. V súčasnosti MF SR čaká, kým rezort školstva dodá doplňujúce informácie.

"Kompenzácie za vyššie ceny energií bude zároveň vláda SR riešiť komplexne na úrovni obyvateľov, podnikateľov aj verejnej správy," uviedli z rezortu financií. V súčasnosti čakajú na závery rokovaní s Európskou komisiou, aby MF SR vedelo vyhodnotiť celkový rozsah problému a jeho následný vplyv na rozpočet verejnej správy.

MF SR uvoľnilo v pondelok (19. 9.) rozpočtovým opatrením 30 miliónov eur pre regionálne školy. Peniaze sú určené na kompenzáciu zvýšených cien energií. Schválilo tak žiadosť ministerstva školstva na uvoľnenie financií nad rámec schváleného rozpočtu. "Časť prostriedkov bude poskytnutá vo forme dotácie na prenesený výkon štátnej správy obciam a časť vyšším územným celkom," ozrejmil rezort financií.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pre TASR uviedlo, že na ministerstvo financií zaslalo žiadosť o rozpočtové opatrenie opätovne v auguste s aktualizáciou cien k danému dátumu. "Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO), ktorý je dočasne poverený riadením ministerstva školstva, je o tejto situácii plne informovaný," uviedli z rezortu školstva. Ako dodali, s MF SR komunikujú na dennej báze a dodávajú podklady potrebné na zrealizovanie rozpočtových opatrení v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy.

Na problém s nárastom cien energií poukázali vysoké školy aj všetky vysokoškolské reprezentácie. Slovenská rektorská konferencia (SRK) upozorňuje na hroziaci kolaps vysokých škôl. Vládu žiada, aby zvrátila negatívny vývoj financovania vysokých škôl a aby sa financovanie dostalo minimálne na úroveň roka 2020. Požaduje tiež, aby sektoru vysokých škôl kompenzovala výpadky spôsobené energetickou krízou a aby dofinancovala výpadky v národných a európskych projektoch tak, ako sa to deje v okolitých krajinách. "Ak nedôjde k naplneniu týchto požiadaviek, vysoké školy od 17. novembra 2022 zatvoria svoje brány a prestanú plniť svoje poslanie," uviedla SRK vo svojom vyhlásení.