Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

MF: Schodok štátneho rozpočtu sa v marci zvýšil na 1,148 miliardy eur

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo financií SR na Štefanovičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pozitívny vývoj zaznamenal rezort financií aj v rámci príjmov z rozpočtu EÚ, kde došlo k medziročnému nárastu o 8,7 milióna eur.

Bratislava 1. apríla (TASR) – Schodok štátneho rozpočtu sa v marci zvýšil o 468 miliónov eur a dosiahol výšku 1,148 miliardy eur. V medziročnom porovnaní je deficit nižší o 842,5 milióna eur alebo o 42,3 %. Informovalo o tom Ministerstvo financií (MF) SR na svojej internetovej stránke.

Oproti rovnakému obdobiu minulého roka boli príjmy štátneho rozpočtu vyššie o 668,9 milióna eur alebo o 20,8 %. Výdavky štátneho rozpočtu boli pri medziročnom porovnaní nižšie, a to o 173,6 milióna eur, čo je pokles o 3,3 %.

Na nižšom deficite sa v medziročnom porovnaní podpísali najmä daňové príjmy, ktoré vzrástli oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 639,7 milióna eur alebo o 22,6 %. Pozitívny vývoj bol zaznamenaný pri dani z pridanej hodnoty vo výške 321,4 milióna eur, pri dani z príjmov právnických osôb vo výške 200,9 milióna eur, pri spotrebných daniach vo výške 84,9 milióna eur. Rástol aj výber daní z používania tovarov a z povolenia na výkon činnosti, dane vyberanej zrážkou aj pri iných daniach na tovary a služby. Pri dani z príjmov fyzických osôb došlo k medziročnému poklesu vo výške 14,3 milióna eur.

Pozitívny vývoj zaznamenal rezort financií aj v rámci príjmov z rozpočtu EÚ, kde došlo k medziročnému nárastu o 8,7 milióna eur. Naopak, medziročne o 49,5 milióna eur klesli príjmy z dividend. Plnenie týchto príjmov je však podľa rezortu možné očakávať najmä v druhej polovici roka.

V rámci ostatných príjmov štátneho rozpočtu došlo k medziročnému nárastu o 70 miliónov eur. Ide najmä o medziročný nárast príjmov z administratívnych poplatkov vo výške 51,7 milióna eur a iných nedaňových príjmov vo výške 16,4 milióna eur.

Výdavky na obsluhu štátneho dlhu zaznamenali medziročný nárast o 153,7 milióna eur alebo o 57,5 %. Prostriedky v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR boli čerpané na úrovni 7,5 milióna eur. V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu EÚ došlo k medziročnému poklesu o 50,2 milióna eur, s čím súvisí aj medziročný pokles výdavkov na spolufinancovanie spoločných programov SR a EÚ vo výške deväť miliónov eur.

Platba do rozpočtu EÚ zaznamenala medziročný pokles o 72,9 milióna eur (-22,8 %). Pri transfere pre Sociálnu poisťovňu došlo k medziročnému poklesu o 300 miliónov eur, pretože v tomto roku nebol zatiaľ realizovaný. Čerpanie ďalších výdavkov štátneho rozpočtu medziročne vzrástlo o 97,3 milióna eur.