Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rezort financií sa ohradil voči tvrdeniam samospráv

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) od štvrtka 19. mája 2022 vstúpilo do štrajkovej pohotovosti. K takémuto kroku vyzvalo svoje členské mestá a obce. Reaguje tak na návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam. Na snímke vlajka bratislavskej mestskej časti Petržalka je stiahnutá na pol žrde pred miestnym úradom vo štvrtok 19. mája 2022. Foto: TASR Jakub Kotian

Ministerstvo samosprávam pripomína, že v odôvodnených prípadoch je pripravené rokovať o poskytnutí primeraných kompenzačných opatrení.

Bratislava 20. mája (TASR) - Ministerstvo financií (MF) SR sa ohradzuje voči tvrdeniam zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), že samosprávy nevideli opatrenia, ktoré im majú kompenzovať výpadok spôsobený zvýšením daňového bonusu. Podľa rezortu financií im boli kompenzačné mechanizmy predstavené a ponúknuté počas rokovaní na Úrade vlády (ÚV) SR za prítomnosti predsedu ZMOS-u Branislava Trégera, prezidenta Únie miest Slovenska (ÚMS) Richarda Rybníčka a predsedu Združenia samosprávnych krajov (SK 8) a zároveň predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozefa Viskupiča. TASR o tom informoval tlačový odbor MF SR.

Ministerstvo samosprávam pripomína, že v odôvodnených prípadoch je pripravené rokovať o poskytnutí primeraných kompenzačných opatrení. A to napríklad v podobe úpravy využitia rezervného fondu v roku 2022 či kompenzácií týkajúcich sa rastu cien energií. "V odôvodnených prípadoch znížiť finančnú záťaž miest, obcí a samosprávnych krajov odpustením časti poskytnutých návratných výpomocí z minulosti," zopakovalo v reakcii ministerstvo. Samosprávam však zároveň pripomína prebytky bežných rozpočtov v roku 2021.

Rezort vnútra deklaruje, že je so samosprávami pripravený rokovať. "Očakáva však individuálne kvantifikácie dotknutých samospráv a tiež konštruktívnu diskusiu," doplnil tlačový odbor.

Samosprávy kritizujú navrhovaný protiinflačný balík, poukazujú na to, že finančné opatrenia postihnú rozpočty obcí i krajov a donútia ich buď obmedziť služby alebo zvýšiť miestne dane. Upozorňujú, že i napriek rastu príjmu z podielových daní nie je zvyšovanie úmerné nákladom, ktoré predstavuje neustále pribúdanie nových povinností pre samosprávy. Predstavitelia miest, obcí i vyšších územných celkov kritizujú aj celkový postoj centrálnej moci, ktorý nie je založený na partnerskom princípe. ZMOS vstúpilo v súvislosti s návrhmi z dielne rezortu financií od 19. mája do štrajkovej pohotovosti. ÚMS sa chce v čo najkratšom čase stretnúť s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.