Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

MF SR: SaS netuší, čo všetko rezort v otázke rozpočtu urobil

Na archívnej snímke predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR

Predseda SaS R. Sulík a poslanec Národnej rady SR za SaS a člen Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič na brífingu v utorok uviedli, že Kamenický v návrhu budúcoročného rozpočtu klame.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) netuší, čo všetko Ministerstvo financií (MF) SR v otázke rozpočtu verejných financií urobilo. Uviedol to pre TASR tlačový odbor MF SR v reakcii na utorkový brífing, na ktorom liberáli kritizovali ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) pre rozpočtové hospodárenie.

"Chápeme paniku SaS, ktorá sa po zverejnení posledných predvolebných prieskumov snaží získavať politické body. Ani zverejnenie prieskumu o najväčšom klamárovi, kde sa predseda SaS Richard Sulík umiestnil na druhom mieste, asi SaS nepotešil. Dokonca dnes SaS označila za klamára ministra financií. Pán poslanec Viskupič pri písaní svojho blogu, ktorý na tlačovej konferencii prečítal, vychádzal síce z verejne dostupných zdrojov, boli však evidentne neaktuálne a pán poslanec netuší, čo všetko ministerstvo financií urobilo," spresnil rezort financií.

MF SR pripomenulo, že v lete minister Kamenický vyzval ministrov vlády na šetrenie. Je pravda, že na prvú výzvu nereagovali, ale po následnom zverejnení sumy 200 miliónov eur, ktoré bolo potrebné v rozpočte viazať, rezorty všetky potrebné opatrenia doručili a ministerstvo financií zaviazalo v tomto roku kapitolám štátneho rozpočtu 215 miliónov eur, predovšetkým z prevádzkových výdavkov a vybraných investičných projektov.

Už predtým boli podľa ministerstva financií viazané iné výdavky štátneho rozpočtu v hodnote cez 250 miliónov eur v kapitole Všeobecná pokladničná správa. MF SR vykonáva aj iné opatrenia v ostatných subjektoch rozpočtu verejnej správy s cieľom eliminovať negatívny vývoj v niektorých oblastiach verejných financií.

"Čo sa týka návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2020 až 2022, sú na príjmovej, ako aj výdavkovej strane zapracované zámery vlády SR realizované prostredníctvom viacerých opatrení a ďalšie tituly vyplývajúce zo schválených, respektíve pripravovaných legislatívnych zmien," upozornil tlačový odbor MF SR.

Prijaté boli podľa rezortu financií opatrenia v objeme takmer 940 miliónov eur. Na zníženie negatívnych dopadov týchto opatrení na deficit bolo potrebné prijať reštriktívne opatrenia vo výdavkoch štátneho rozpočtu. Ich celkový objem predstavuje 475,6 milióna eur.

"Celkovo tak minister financií od leta zaviazal naprieč všetkými kapitolami rozpočtu viac ako 200 miliónov eur a zároveň pripravil opatrenia na zníženie deficitu v budúcoročnom rozpočte za takmer pol miliardy eur," dodal tlačový odbor MF SR.

Predseda SaS Richard Sulík a poslanec Národnej rady SR za SaS a člen Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič na brífingu v utorok uviedli, že Kamenický v návrhu budúcoročného rozpočtu klame. Návrh rozpočtu na rok 2020 podľa nich ráta s príjmami, ktorých zdroje ešte nie sú schválené a neráta s výdavkami na opatrenia, ktoré už schválené boli.

"Diera" vo verejných financiách sa tento rok podľa Viskupiča stále zväčšuje aj napriek prísľubom ministra financií, že vláda bude šetriť. Minister financií Kamenický podľa Viskupičových slov nezvláda svoju úlohu. "Sledujeme rozpad verejných financií v priamom prenose. Čo je však najhoršie, táto situácia nie je spôsobená tým, že by boli výpadky príjmov štátneho rozpočtu. Spomaľovanie ekonomiky sa zatiaľ ešte neprejavuje na príjmoch rozpočtu, tie sa plnia. Problém je v tom, že vláda nevie šetriť. Rozpočtové výdavky rastú raketovým tempom a pán minister nemá schopnosti niečo urobiť," povedal Viskupič.