Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

MF: Vyše 30 mil. eur vo forme návratných výpomocí pomohlo 42 cestovkám

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Návratná finančná výpomoc pre cestovné kancelárie je podľa MF splatná do štyroch rokov od jej poskytnutia.

Bratislava 29. novembra (TASR) – Vyše 30 miliónov eur vo forme návratných finančných výpomocí išlo 42 cestovným kanceláriám. Ministerstvo financií (MF) SR im pomoc poskytlo v čase, keď museli vracať svojim klientom peniaze za neuskutočnené zájazdy. Informoval o tom tlačový odbor rezortu financií.

"Cestovné kancelárie mohli poskytnuté financie využiť na vrátenie záloh klientom za stornované zájazdy, respektíve na zaplatenie záloh na novozazmluvnené hotely v prípadoch, ak sa s klientmi dohodli na náhradnom pobyte," priblížil rezort financií.

Návratná finančná výpomoc pre cestovné kancelárie je podľa MF splatná do štyroch rokov od jej poskytnutia. Cestovným kanceláriám bola poskytnutá zvýhodnená úroková sadzba počas celého obdobia jej splácania. Pre malé a stredné podniky je vo výške 0,49 % p. a. a pre veľké podniky 1,01 % p. a.

Slovenská záručná a rozvojová banka ako administrátor tejto štátnej pomoci bude naďalej zabezpečovať činnosti súvisiace so splácaním návratných finančných výpomocí na základe zmlúv uzatvorených medzi MF a jednotlivými cestovnými kanceláriami. Zmluvy sú dostupné v centrálnom registri zmlúv.