Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Rezort dopravy podal žiadosť o rozpočtové opatrenie na dostavbu D1/D4

Na archívnej snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na začiatku roka 2021 rozpočtovým opatrením rezort žiadal MF, aby pridelilo prostriedky na dostavbu, uviedol Minister dopravy Andrej Doležal .

Bratislava 31. augusta (TASR) - Rezort dopravy a výstavby SR podľa Ministerstva financií (MF) SR podal žiadosť o rozpočtové opatrenie na uvoľnenie prostriedkov v súvislosti s dostavbou križovatky D1/D4 v utorok po rokovaní vlády. Informoval o tom tlačový odbor MF. Táto žiadosť bola bezodkladne posúdená, schválená a finančné prostriedky uvoľnené.

"MF pripomína, že Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR evidentne podcenilo formálnu a odbornú prípravu, ktorú si vyžaduje takýto projekt. Ministerstvo dopravy totiž v marci zaslalo žiadosť o rozpočtové opatrenie, ktorá nespĺňala ani len základné zákonné podmienky na uvoľnenie prostriedkov. MDV bolo o chybnej žiadosti bezodkladne informované. Napriek tomu v priebehu piatich mesiacov ministerstvo dopravy novú žiadosť nedoručilo," uviedlo MF SR.

MF tvrdí, že verejné obstarávanie už mohol rezort dopravy vyhlásiť pred niekoľkými mesiacmi. "V zmysle zákona totiž nie je podmienkou na vyhlásenie verejného obstarávania hodnotenie investície ministerstvom financií, ale zverejnenie štúdie uskutočniteľnosti, ktoré bolo čisto v rukách Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Aj na základe týchto informácií je zrejmé, že ministerstvo financií daný projekt žiadnym spôsobom nezdržiava ani nezdržiavalo. Jeho realizácia, ako aj podanie žiadosti o uvoľnenie prostriedkov bolo, aj je plne v rukách ministerstva dopravy," skonštatovalo MF SR.

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) po utorkovom rokovaní vlády tvrdil, že na začiatku roka 2021 rozpočtovým opatrením rezort žiadal MF, aby pridelilo prostriedky na dostavbu. Na každú jednu stavbu je totiž podľa jeho slov potrebný explicitný súhlas rezortu financií.

"Odpoveď ministra na moju žiadosť z 19. marca doteraz neevidujem. A to nie je len D1/D4 stavba, je tam severný obchvat Prešova, desiatky iných stavieb. Takto to predsa nemôže fungovať," vyhlásil minister dopravy.