Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Riziko nevymáhateľných zahraničných pohľadávok sa má znížiť

Ilustračné foto. Foto: TASR Jaroslav Novák

Z ekonomického hľadiska sa má na postúpené pohľadávky hľadieť ako na disponibilné aktíva SR, z ktorých bude mať Slovensko možnosť získať priamo alebo nepriamo efekty prostredníctvom ich vysporiadania.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Eliminovať riziko nevymáhateľných zahraničných pohľadávok z dôvodu nesplácania záväzkov zo strany Banco Nacional de Cuba (BNC) je cieľom návrhu na uzavretie Protokolu medzi vládou SR a vládou Kubánskej republiky o implementácii Dohody o konsolidácii ekonomických vzťahov. Materiál predložilo ministerstvo financií na stredajšiu vládu, kabinet o ňom však prerušil rokovanie.

Dôvodom je podľa rezortu financií vyjasnenie si pozície Ministerstva financií SR a Ministerstva zdravotníctva SR v jednom zo spôsobov plnenia záväzku Kuby voči Slovenskej republike.

Samotný text protokolu podrobne ustanovuje mechanizmus postúpenia pohľadávok a upravuje, za akých podmienok prichádza k ich transformácii na úroveň vládnych pohľadávok. Podrobne ustanovuje proces prechodu pohľadávok a jednotlivé kroky zo strany Eximbanky SR a BNC na jednej strane a Ministerstva financií SR a Ministerstva zahraničného obchodu a investícií Kuby na druhej strane.

Eximbanka má vysokú angažovanosť voči BNC, pričom vzhľadom na aktuálnu ekonomickú situáciu Kubánskej republiky je vysoká pravdepodobnosť nesplácania záväzkov zo strany BNC, v dôsledku čoho môže dôjsť k ohrozeniu činností vykonávaných Eximbankou.

„Z uvedeného dôvodu je vhodné riešiť transformáciu pohľadávok Eximabanky SR voči BNC na úroveň vládnych pohľadávok. Takúto transformáciu pohľadávok je vhodné riešiť ešte predtým ako dôjde k samotnému ohrozeniu činností Eximbanky SR," konštatuje v materiáli ministerstvo financií.

Slovenská republika z titulu ručenia za záväzky Eximbanky v konečnom dôsledku znáša riziko zlyhania uskutočnených obchodov. „Neriešenie takejto situácie by mohlo mať negatívny vplyv aj na samotnú Slovenskú republiku, nakoľko Eximbanka SR predstavuje oficiálnu exportnú úverovú agentúru," priblížil rezort financií.

Z ekonomického hľadiska sa má na postúpené pohľadávky hľadieť ako na disponibilné aktíva SR, z ktorých bude mať Slovensko možnosť získať priamo alebo nepriamo efekty prostredníctvom ich vysporiadania.

„Cieľom je návrat 100 % menovitej hodnoty pohľadávky a prípadne aj získanie dodatočných finančných prostriedkov vytvorených z výhodného využitia a zobchodovania ponúknutých príležitostí, hmotných a nehmotných tovarov a služieb," dodalo ministerstvo.