Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Slovensko má na dosah vystúpenie z procedúry nadmerného deficitu

Podpredseda vlády SR a minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa aktuálnych odhadov komisie deficit verejných financií SR v minulom roku klesol na 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Bratislava/Brusel 25. februára (TASR) - Vystúpenie z procedúry nadmerného deficitu, v ktorej je SR od roku 2009, je na dosah. Tvrdí to na základe dnes zverejnených prognóz Európskej komisie (EK) slovenské ministerstvo financií. "EK vníma slovenské verejné financie na rázcestí výstupu krajiny z procedúry nadmerného deficitu. Ministerstvo financií a vláda podriadia svoje opatrenia tomu, aby sme vystúpili z procedúry nadmerného deficitu," zhodnotil poradca ministra financií Radko Kuruc.

Podľa aktuálnych odhadov komisie deficit verejných financií SR v minulom roku klesol na 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalších rokoch má však opäť mierne stúpnuť nad úroveň 3 %, predpokladá EK. "Ukončenie procedúry nadmerného deficitu, v ktorej sme od roku 2009, už v máji 2014 je preto na dosah, no nie bez vylepšenia názoru EK na roky 2014 a 2015," upozorňuje riaditeľ Inštitútu finančnej politiky (IFP) Martin Filko.

Oficiálny cieľ na tento rok je pritom pod 3-% hranicou. "MF SR si stanovilo cieľ deficitu verejných financií na tento rok na úrovni 2,64 % a tak ako po minulé roky bude robiť všetko preto, aby svoj cieľ dosiahlo," avizoval Kuruc. Konkrétne kroky v oblasti verejných financií bude obsahovať nový Program stability, ktorý bude predložený na pripomienkovanie na prelome marca a apríla.

Európska komisia predpovedá slovenskej ekonomike rast na úrovni 2,3 % v roku 2014 a 3,2 % v roku 2015. V tomto roku by to malo znamenať druhý najvyšší rast v rámci eurozóny a šiesty najrýchlejší v celej EÚ. "Jedným z dôvodov je pokračujúce oživenie domácej spotreby a investícií. Ekonomický rast by v týchto rokoch nemal byť závislí výlučne od čistého exportu," zdôraznil Filko.