Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

MH Manažment predal podiel v SAD Lučenec, peniaze investuje v Sliači

Na snímke kúpeľný hotel Palace na Sliači. Foto: TASR - Ján Krošlák

Financie získané predajom tohto podielu budú smerovať do projektu Obnova a rozvoj Kúpeľov Sliač, ktorý bude pripravený v súlade s odporúčaniami v hodnotení od Útvaru hodnoty za peniaze.

Bratislava/Lučenec 26. mája (TASR) - Spoločnosť MH Manažment podpísala tento týždeň zmluvu o predaji svojho menšinového podielu v spoločnosti Slovenská autobusová doprava (SAD) Lučenec. Od budúceho týždňa bude celú spoločnosť vlastniť doterajší väčšinový vlastník, a to spoločnosť KOBRA. Informuje o tom hovorkyňa MH Manažment Andrea Devánová.

"MH Manažment získal z predaja minoritného podielu SAD Lučenec sumu 2,361 milióna eur," uviedla. Podľa nej boli možnosti MH Manažmentu ovplyvňovať strategické, manažérske a prevádzkové rozhodnutia spoločností autobusovej dopravy značne obmedzené. Zároveň štátu z vlastníctva obchodných podielov nevyplývali ani výhody v podobe signifikantných dividend.

"Súhrnne celkové dividendy za 20 rokov boli menej ako 1,7 percenta obstarávacej hodnoty podielu v SAD Lučenec," priblížila. "Vzhľadom na tieto dôvody v súlade s dlhodobou stratégiou postupného útlmu činnosti spoločnosti MH Manažment je rozhodnutie odpredať menšinové podiely štátu v SAD logický krok," dodala.

Výsledná suma predaja viac ako dvojnásobne prevyšuje znalecký posudok z roku 2022 aj znalecký posudok z roku 2019, ktoré si spoločnosť MH Manažment dala vypracovať.

Zmluva o kúpe cenných papierov a zmluva o postúpení budúceho práva na dividendu sú zverejnené v zmysle platnej legislatívy v Centrálnom registri zmlúv.

Financie získané predajom tohto podielu budú smerovať do projektu Obnova a rozvoj Kúpeľov Sliač, ktorý bude pripravený v súlade s odporúčaniami v hodnotení od Útvaru hodnoty za peniaze. Ako doplnila Devánová, z dlhodobého hľadiska tento projekt prinesie väčšie zhodnotenie finančných prostriedkov ako vlastníctvo menšinových podielov v spoločnostiach SAD bez rozhodovacích právomocí.