Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

MH SR vyhlásilo výzvu pre dodávateľov tepla pre bytové a rodinné domy

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Výzva bude otvorená od 9. januára do 31. decembra 2023, pričom pre dodávateľov tepla je na dotácie vyčlenených 394.800.000 eur.

Bratislava 9. januára (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na pokrytie dodatočných nákladov v dôsledku uplatňovania limitu nárastu schválenej alebo určenej ceny tepla. Všetkých dodávateľov tepla pre bytové a rodinné domy vyzýva, aby upravili zálohové platby spôsobom, ktorý zohľadní dostupnú podporu štátu pre domácnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa MH SR Mária Pavlusík.

Dodávatelia tepla majú v súlade s príslušným nariadením vlády upraviť v cene dodávky tepla pre koncových odberateľov v bytových a rodinných domoch výšku variabilnej zložky ceny tepla tak, aby zohľadňovala obmedzený nárast ceny tepla pre týchto odberateľov. "Na základe nariadenia vlády nárast ceny tepla v porovnaní s rokom 2022 nesmie presiahnuť 20 eur/MWh a koncová cena tepla nesmie presiahnuť 199 eur/MWh," spresnila.

Výzva bude otvorená od 9. januára do 31. decembra 2023, pričom pre dodávateľov tepla je na dotácie vyčlenených 394.800.000 eur. "Žiadosť o dotáciu je možné predložiť výlučne v elektronickej podobe s prílohami obsahujúcimi potrebné údaje na schválenie dotácie," dodala.

Oprávnenými žiadateľmi sú regulované subjekty, ktoré dodávajú teplo koncovým odberateľom v bytových objektoch a ktorým Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) na prvý rok regulačného obdobia začínajúceho sa 1. januárom 2023 schválil alebo určil cenu cenovým rozhodnutím a zároveň spĺňajú ďalšie predpísané podmienky výzvy.

Ako ďalej uviedla, základnou podmienkou poskytnutia dotácie žiadateľovi je predloženie úplnej žiadosti s pravdivými údajmi. V prípade nesplnenia podmienok výzvy poskytovateľ žiadosť neschváli. Vykonávanie výzvy spresňuje manuál, ktorý možno nájsť na webovom sídle ministerstva.