Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

MH Teplárenský holding získal syndikovaný úver 160 miliónov eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zelené úvery, ktoré sa poskytovali doteraz, boli naviazané na konkrétny účel.

Bratislava 4. októbra (TASR) - MH Teplárenský holding (MHTH) podpísal historicky prvý syndikovaný úver s environmentálnym prvkom. Po právnom zlúčení šiestich štátnych teplární bola konsolidácia úverových zmlúv ďalším logickým krokom v transformácii MHTH, uviedol v utorok MHTH.

Cieľom bolo podľa MHTH zjednotenie finančných ukazovateľov, úrokových sadzieb a všetkých ostatných podmienok v 21 zdedených rôznorodých úverových zmluvách. "Na syndikovanom úvere sa úspešne podieľajú štyri významné slovenské banky. Celková výška úveru je 160 miliónov eur, pričom 130 miliónov eur predstavuje refinancovanie existujúcich úverov a 30 miliónov eur je úverový rámec pre financovanie nových kapitálových investícií," uviedla finančná riaditeľka MHTH Lenka Smreková.

Zelené úvery, ktoré sa poskytovali doteraz, boli naviazané na konkrétny účel. Toto financovanie však neviaže MHTH použiť prostriedky na konkrétny účel spojený so stanoveným environmentálnym cieľom, ale obsahuje povinnosť preukazovať, ako sa vyvíja celková produkcia emisií CO2 pri výrobe tepla a elektrickej energii v najbližších piatich rokoch a zároveň priamo motivuje k jej znižovaniu.