Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Rezort hospodárstva schválil 521 žiadostí o dotáciu na elektromobil

Ilustračné foto. Foto: TASR – Jana Vodnáková

Komisia na ostatnom júnovom zasadnutí vyhodnotila a schválila ďalších 185 žiadostí a prerozdelila tak viac ako 1,8 milióna eur.

Bratislava 30. júna (TASR) – Dotačný program na kúpu nového elektromobilu alebo plug-in hybridu pokračuje schvaľovaním ďalších dotácií z decembrovej výzvy. Ministerstvo hospodárstva SR do konca júna schválilo 521 žiadostí v celkovej výške 4,5 milióna eur a rezort už vyplatil 426 000 eur pre prvých 55 žiadateľov. Informovalo o tom v utorok MH.

Komisia na ostatnom júnovom zasadnutí vyhodnotila a schválila ďalších 185 žiadostí a prerozdelila tak viac ako 1,8 milióna eur. Úspešným žiadateľom je postupne doručovaná na podpis zmluva o poskytnutí dotácie. Tí majú od termínu podpísania zmluvy 12 mesiacov na kúpu vozidla. Ministerstvo eviduje aj 79 storno žiadostí. V súlade s podmienkami výzvy Slovenská inovačná a energetická agentúra, ktorá administruje túto výzvu, oslovuje ďalších žiadateľov zo zásobníka.

Výška dotácie na nákup nového vozidla s čisto elektrickým pohonom je 8000 eur, v prípade plug-in hybridného vozidla to je 5000 eur. O dotáciu mohli požiadať fyzické osoby, podnikatelia aj verejná správa. Maximálna obstarávacia cena vozidla, na ktoré je možné získať dotáciu, je 50 000 eur s daňou z pridanej hodnoty. Pre situáciu spôsobenú koronakrízou rezort dotačný program na začiatku apríla dočasne pozastavil, opätovne bol spustený koncom mája. Celková suma určená na túto výzvu je šesť miliónov eur.