Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

MH SR: Zaradenie plynu a jadra k udržateľným zdrojom prináša aj výzvy

Na snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo hospodárstva SR na ulici Mlynské nivy v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dekarbonizácia plynárenstva je podľa MH vysoko aktuálnou témou, o návrhoch sa rokuje v Rade EÚ a plynárenský balík je jednou z priorít českého predsedníctva v Rade EÚ.

Bratislava 7. júla (TASR) – Podmienené zaradenie jadrového paliva a plynu medzi udržateľné zdroje energie je kompromis, ktorý napĺňa zámer usmernenia investícií do udržateľnej energetiky. Taxonómia totiž prináša pre plyn a jadro technické požiadavky, ktoré najmä pre sektor vykurovania predstavujú zásadnú dekarbonizačnú výzvu, uviedlo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v reakcii na stredajšie hlasovanie Európskeho parlamentu (EP). Ten ponechal plyn a jadro medzi podporovanými udržateľnými zdrojmi.

"Doplňujúci delegovaný akt je výsledkom dlhej a náročnej diskusie, kde sa v rámci Rady EÚ a Európskeho parlamentu v plnej miere prejavili odlišné klimatické ambície, resp. odlišný energetický mix a spôsob naplnenia cieľa klimatickej neutrality," uviedlo MH. "Je viacero spôsobov, ako uvedené emisné požiadavky naplniť," dodal rezort.

Veľkou výzvou bude napríklad podľa Slovenského plynárenského a naftového zväzu od roku 2035 nahradiť v nových zdrojoch zemný plyn na 100 percent biometánom, bioplynom, syntetickým metánom či vodíkom. V oblasti jadrovej energetiky je zasa jednou zo základných podmienok taxonómie vybudovanie hlbinných úložísk na vyhoreté jadrové palivo.

Dekarbonizácia plynárenstva je podľa MH vysoko aktuálnou témou, o návrhoch sa rokuje v Rade EÚ a plynárenský balík je jednou z priorít českého predsedníctva v Rade EÚ. Zvyšovanie podielu obnoviteľných a dekarbonizovaných plynov považuje rezort za spôsob zníženia závislosti od dovozov zemného plynu, ktorý má podporu vlády EÚ.