Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Ekonomika

Michel vyzýva na stabilnú a konštruktívnu spoluprácu s Čínou

Predseda Európskej rady Charles Michel hovorí počas tlačovej konferencie pred summit hláv štátov a vlád skupiny G7 v japonskom meste Hirošima 19. mája 2023. Foto: TASR - AP

Je v záujme Európskej únie (EÚ) zachovať "stabilnú a konštruktívnu" spoluprácu s Čínou.

Hirošima 19. mája (TASR) - Je v záujme Európskej únie (EÚ) zachovať "stabilnú a konštruktívnu" spoluprácu s Čínou. Vyhlásil to v piatok predseda Európskej rady Charles Michel na stretnutí lídrov skupiny G7 v japonskej Hirošime. Jednou z tém ich rokovaní je tiež "ekonomický nátlak" Číny. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Očakáva sa, že lídri G7 na summite v Hirošime vydajú vyhlásenie s časťou venovanou Číne a poukážu v nej na problémy, ktoré zahŕňajú "ekonomický nátlak a iné správanie", uviedol predstaviteľ USA.

Lídri G7 sa zameriavajú na to, ako varovať druhú najväčšiu svetovú ekonomiku pred tým, čo považujú za hrozbu pre globálne dodávateľské reťazce a ekonomickú bezpečnosť bez toho, aby si znepriatelili mocného a dôležitého obchodného partnera.

EÚ chce "odstrániť riziko nadmernej závislosti od dodávok z Číny, aby sa dosiahla diverzifikácia a odstránili nekalé praktiky", povedal Michel na brífingu v Hirošime.

"Stabilné a konštruktívne vzťahy s Čínou sú v našom spoločnom záujme," pripomenul.

"Vzhľadom na svoju úlohu v medzinárodnom spoločenstve a veľkosť svojej ekonomiky má Čína osobitnú zodpovednosť vo svete a musí sa riadiť medzinárodnými pravidlami," vyhlásil.

Čína je tradične aj jedným z hlavných obchodných partnerov Ruska vďaka energii. A Rusko zvýšilo svoju závislosť od Číny, pokiaľ ide o príjmy z exportu po tom, ako západní obchodníci prerušili svoje vzťahy s Ruskom po jeho invázii na Ukrajinu.

Michel vyzval Čínu, aby využila svoj vplyv na Moskvu na ukončenie vojny na Ukrajine.