Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Mičovský: Slovensko sa môže stať ovocinárskym rajom

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽaNO). Foto: TASR Pavel Neubauer

Najviac sa u nás darí pestovaniu jabĺk, ktoré predstavujú približne 41 % z celkovej výmery všetkých ovocných sadov, nasleduje orech kráľovský s 20 % a slivky s 11 % podielu.

Bratislava 30. júna (TASR) – Podpora pri zakladaní nových sadov, budovanie moderných skladov či riešenie závlahových systémov vzhľadom na vývoj klimatických podmienok, to boli témy utorkovej diskusie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jána Mičovského (OĽaNO) so slovenskými ovocinármi v Miloslavove pri Dunajskej Lužnej. Slovensko má podľa ministra veľmi dobré predpoklady na pestovanie ovocia.

"Máme podmienky na pestovanie všetkých druhov ovocia okrem citrusov. Slovensko sa môže stať ovocinárskym rajom," uviedol Mičovský. Šéf agrorezortu sa osobne zaujímal o vývoj tohtoročnej sezóny aj o lepšie riešenia pre pestovateľov, ktorými by sa zvýšila konkurencieschopnosť, ale i sebestačnosť Slovenska.

Slovenských ovocinárov trápi viacero problémov, ktoré je nevyhnutné riešiť. Jedným z nich je Zákonník práce. "Ten v súčasnosti výrazne limituje zamestnávateľov i samotných zamestnancov pri zbere úrody," uviedol Mičovský. Minister pripomenul, že treba riešiť aj škody spôsobené zverou. V decembri chce preto predložiť návrh novely zákona o poľovníctve, ktorý bude prinášať riešenia nadmerného stavu lesnej zveri.

Najviac sa na Slovensku darí pestovaniu jabĺk, ktoré na našom území patria medzi najtradičnejší druh ovocia. Jablone predstavujú na Slovensku približne 41 % z celkovej výmery všetkých ovocných sadov. Ďalšími najpestovanejšími druhmi sú orech kráľovský (20 %) a slivky (11 %). V SR bolo koncom minulého roka evidovaných 479 ovocinárskych subjektov.