Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Microsoft sa dohodol na prevzatí Nuance Communications

Rozsiahly kybernetický útok škodlivým softvérom, ktorý sa podarilo zastaviť v noci na sobotu, zasiahol podľa Europolu vyše 200.000 cieľov v prinajmenšom 150 krajinách. 14. mája 2017. Foto: TASR/AP

Transakcia sa má dokončiť v tomto kalendárnom roku a musia ju schváliť akcionári Nuance.

New York 12. apríla (TASR) - Americký technologický gigant Microsoft sa dohodol na prevzatí spoločnosti Nuance Communications, ktorá sa venuje umelej inteligencii (AI) a cloudcomputingu, za 19,7 miliardy USD (16,57 miliardy eur). Informoval o tom v pondelok Microsoft.

Technológia Nuance sa vo veľkej miere využíva na vedenie lekárskych záznamov. Táto dohoda posilní ponuku Microsoftu v oblasti zdravotnej starostlivosti, uviedol americký gigant v správe pre tlač.

Akvizícii spoločnosti Nuance predchádzala vzájomná dohoda o partnerstve z roku 2019. Microsoft tak zaplatí za spoločnosť Nuance vrátane jej dlhu 56 USD na akciu, čo znamená 23-percentnú prirážku oproti cene, pri ktorej Nuance uzavrela obchodovanie v piatok 9. apríla.

Nuance je priekopníkom v oblasti AI a popredným dodávateľom cloudových služieb pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Doterajší šéf Mark Benjamin zostane generálnym riaditeľom Nuance a bude sa zodpovedať Scottovi Guthrieovi, výkonnému viceprezidentovi pre cloud a AI v spoločnosti Microsoft.

Akvizícia Nuance je druhou najväčšou transakciou Microsoftu po kúpe LinkedIn za 26 miliárd USD v roku 2016. Vlani v septembri kúpil americký softvérový gigant výrobcu videohier ZeniMax za 7,5 miliardy USD.

Transakcia sa má dokončiť v tomto kalendárnom roku a musia ju schváliť akcionári Nuance.

(1 EUR = 1,1888 USD)